2024. augusztus 3., szombat

Kolbászos, sonkás, sajtos leveles tekercs ill csiga

Hozzávalók: 1 cs. leveles tészta, kolbász vagy sonkafelvágott, 1 db natúr tömlős sajt, 10 dkg reszelt sajt

A leveles tésztát kihajtogatjuk a saját papírján és vékonyan megkenjük a tömlős sajttal. Tetejére kolbász karikákat vagy sonkafelvágottat tépkedünk. Ekkor a a sütőpapír segítségével ami a tészta alatt volt, hosszanti irányban feltekerjük a tésztát. 

      

Ezután kb ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőlük. Az így kapott csigákat, tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Tetjét meghintjük a reszelt sajttal és 180 C-ra előmelegített sütőbe tolva kb. 20-30 perc alatt megsütjük.

 

Kínai csirkeleves egyszerűen

Hozzávalók (4 főre): 6 ek. szezámolaj, 30 dkg csirkemell, 2 g. fokhagyma, 3 tk gyömbér, 2 szál újhagyma, 2 közepes répa, 2 kisebb zöldség, 4 ek sötét szójaszósz, só, bors, 2 tk wok fűszerkeverék (vagy a kedvenc fűszerkeverékünk), 1,8 l víz, 10 dkg száraz üvegtészta, 1 nagy csokor zöldség zöldje, csípős zöldpaprika

A csirkemellet, répát, zöldséget vékony csíkokra vágjuk. A gyömbért és a fokhagymát egy kis tálba belereszeljük. Egy wokban vagy serpenyőben a felmelegített szezámolajon a csirkecsíkokat fehéredésig pirítjuk, majd meglocsoljuk a szójaszósszal és hozzákeverjük a reszelt fokhagyma és gyömbér
keverékét. 


Hozzádobjuk a zöldség- és répacsíkokat, a felkarikázott újhagymát és az egészet együtt kicsit átpirítjuk. Ekkor adjuk hozzá a fűszereket, sóval, borssal ízesítjük, felöntjük a vízzel és az egészet puhára főzzük. Ha a csirkemellet csonttal vettük a csontot ezen a ponton tegyük a levesbe. A főzés végén hozzáadjuk az üvegtésztát, aminek a főzési ideje kb. még 3-4 perc. 
Tetejére halmozzük a vágott zöldség zöldjét és még forrón kínáljuk. Aki szeretné, a kínai csirkeleves tetejére erős zöldpaprika karikákat, illetve a zöldhagyma zöld felkarikázott szárából is tehet. A kínai levesek általában ízekben gazdag, tartalmas, kevés lével készülő laktatós levesek.

2024. július 17., szerda

Sütés nélküli gyümölcsös, pudingos, csokis süti


Alap + gyümölcsréteg
: tej, babapiskóta, 60 dkg fagyasztott erdei gyümölcs (vagy bármilyen lédús idénygyümölcs), 10 dkg porcukor, 1 dl víz, 5 dkg kukorica keményítő

Vaníliakrém: 8 dl tej, 12,5 dkg cukor, 3 cs vanília puding, 20 dkg vaj

Csoki réteg: 20 dkg étcsokoládé, 1,5 dl habtejszín (min 33%)

          

A tejbe mártott babapiskótákat egy 23 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformába elhelyezzük, hogy tortaalapként szolgáljon. Természetesen süthetünk egy 3 tojásos piskótát is alapnak. Az erdei gyümölcsöt a porcukorral addig főzzük, míg sűrű masszát kapunk, majd 1 dl vízben 5 dkg kukorica keményítőt elkeverünk és hozzáöntjük a gyümölcspéphez, majd még 1-2 percig kevergetjük és levesszük a tűzről. Kézimixerrel pépesítjük és még így melegen babapiskóták tetejére simítjuk egyenletesen, a tortaformát kicsit a konyhapulthoz ütögetjük, hogy jobban elterüljön a gyümölcsmasza és 30 percre hűtőbe tesszük. 
Közben a  tejben a cukorral és vanília pudigokkal sűrű, hagyományos pudingot főzünk. Levéve a tűzről 20 dkg szobahőmérsékletű kissé kikavart vajjal kézi mixerrel habosra kikeverjük.Ezt a vanília krémet egyenletesen rásimítjuk a megdermedt gyümölcsréteg tetejére, a tortaformát kicsit a konyhapulthoz ütögetjük, hogy jobban elterüljön a puding és 30 percre hűtőbe tesszük. A étcsokit apróra törjük és a felforralt tejszínnel leöntjük és fényesre keverjük. A csoki réteget a megdermedt puding réteg tetejére gyors mozdulatokkal rásimítjuk egyenletesen, a tortaformát kicsit a konyhapulthoz ütögetjük, hogy jobban elterüljön a csokimáz. Ezután min. 1 órára hűtőbe tesszük a tortát. Nyári melegben rendkívül kellemes ez a hűs, krémes gyümölcsös desszert /torta.


2024. július 16., kedd

Gyümölcs sorbet

Bármilyen kedvenc 50 dkg gyümölcsünket (málna, szeder, meggy, sárgadinnye, barack) 1 dl vízzel összeturmixoljuk, majd átszűrjük hogy ne maradhasson benne apró mag. 1 dl vízben 12,5 dkg cukorral addig melegítjük, míg a cukor elolvad benne és hagyjuk kihűlni. Ekkor a gyümölcspéppel a cukros vizet összedolgozzuk (tovább ízesíthejük fahéjjal, menta levéllel, gyümölcs szörppel) és egy tálba öntbe kb 50 percre a fagyasztóba tesszük. Kivéve a fagyasztóból összeturmixoljuk és visszatesszük a fagyasztóba. Ezt 3x megismételjük majd hagyjuk teljesen megfagyni. A sorbetet (tejmentes fagyit) a tejérzékeny embereknek is kínálhatjuk.

Ravani szirupos görög kevert tészta

Hozzávalók: 6 tojás, 10 dkg cukor, 2 cs vaníliáscukor, 20 dkg vaj, 20 dkg liszt, 20 dkg búzadara, 1 cs sütőpor

Szirup: 3 dl víz, 3 ek cukor, 1 rúd fahéj, 3 szem kardamom (ha nincs jó helyette a reszelt szerecsendió is), 1 citrom, 2 ek méz

Tetejére: aprított pisztácia

A tojásokat a cukrokkal kézi mixerrel habosra kikeverjük, majd az olvasztott vajat és a többi hozzávalót is beleforgatjuk. Nem kell megijedni, egy nehéz, nehezen kenhető, ragacsos tésztát fogunk kapni. Egy kivajazott 33x24 cm.es tepsibe simítjuk a masszát és 180 C-ra előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük. Közben a sziruphoz vizet a cukorral, kardamommal és a fahéjjal kb 5-6 percig főzzük. levéve a tűzről  picit hagyjuk hűlni, hozzáaadjuk a mézet és citromlét, majd az egészet leszűrjük. A sütőből kivett forró sütemény tetejét villával alaposan megszúrkáljuk és a szirupot apródonként egyenletesen rákanalazzuk több részletben, hogy legyen ideje a tésztának beszívni azt. Ha teljesen kihűlt a kevert tészta, kockákra vágjuk és a görög Ravani tetejét aprított pisztáciával díszítjük.

Barackos zabfelfújt

Hozzávalók: 1 l tej, 5 dkg vaj, 25 dkg zabpehely, 70 dkg őszibarack, 2 ek citromlé, 2+5 ek porcukor, fahéj, 3 tojás

A felforralt tejbe beledobjuk a vajat és mikor felolvadt a zabpelyhet is beleszórjuk, majd kevergetve 4-5 percig főzzük. Levéve a tűzről fedővel lefedjük, hogy legyen ideje a zabpehelynek megduzzadni és a felfújtnak kihűlni. 

Közben a megmosott barackot cikkekre vágjuk és a citromlével, fahéjjal, és 2 ekporcukorral átforgatjuk, elkeverjük. A tojások sárgáját 2,5 ek cukorral habosra keverjük és a kihűlt masszához keverjük. A tojások fehéjét a maradék porcukorral keményre verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a masszához. 

Egy közepes méretű vajjal kikent tepsibe vagy tortaformába (így tortát kapunk) simítjuk a zabos massza felét és ráhalmozzuk a barackot, majd befedjük a massza másik felével. 180 C-ra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt megsütjük. Langyosan fahéjas porcukorral meghintve vagy vanília fagylalttal ill gyümölccsel kínálva a legfinomabb. Természetesen egyéb lédús gyümölccsel is készíthetjük a felfújtat.

Sertésszűz kétféle módon, fokhagymás mustáros morzsában vagy zöldfűszeres szósszal

Sertésszűz fokhagymás, mustáros morzsában

Hozzávalók: kb 80 dkg sertésszűz, só, bors, 4 ek olaj, 

Lekenéshez: 2 ek mustár 

Fűszeres morzsabunda: 1 fej vöröshagyma, 4 g fokhagyma, só, bors, 1/2 csokor zöldség zöldje, 2 oregánó szár, 15 dkg durva szemű zsemlemorzsa 

A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk és a morzsához keverjük az összes zöldfűszerrel, sóval, borssal együtt. A gondosan megtisztított húst sóval, borssal bedörzsöljük és forró olajban minden oldalát körbesütjük, majd egy 170 C-ra előmelegített sütőbe tesszük kb. 15-20 percre.

 

Mikor kivesszük, még melegen mustárral körbekejük és a fűszeres pankómorzsába forgatjuk a húst, a bundát jól rányomkodjuk, majd a tepsit visszatesszük a sütőbe és a bundázott szűzérmét, és a sütőben további 10 percig sütjük gill fokozaton, míg a bunda kissé megpirul. Amikor kivesszük a sütőből még hagyjuk kb 10 percig pihenni a húst, hogy a szaft szépen elterüljön a húson belül. Krumplipürével vagy párolt zöldségekkel kínáljuk.




Sertésszűz zöldfűszeres szósszal

Hozzávalók: kb 80 dkg sertésszűz, só, bors, 

Pác: 1 ek Worcestershire szósz, 2 ek ketchup, 2 ek méz, 1 ek étolaj, 2 ek szójaszósz

Zöldfűszeres szósz:  2 g fokhagyma, 1/2 dl étolaj, 1/2 citrom leve, 1 csokor zöldség zöldje, só, bors, bazsalikom, menta, kapor (bármilyen kenvenc zöldfűszerünk)

A gondosan megtisztított húst sóval, borssal bedörzsöljük és forró olajban minden oldalát körbesütjük. A húst kikevert páclébe forgatjuk és 1-2 órára hagyjuk benne pihenni. A húst egy hőálló tálba tesszük és a páccal lekenve 180 C-ra előmelegített sütőbe toljuk. Kb 5-10 percenként locsoljuk sütés közben a szűzérmét. Kivéve a sütőből hagyjuk kicsit pihenni a húst szeletelés előtt. Közben a szószhoz szükséges zöldfűszereket aprítjuk és a hozzávalókat jól kikverjük. A húst a zöldségszósz tetején tálaljuk, tört krumplival vagy puliszkával kínáljuk.

2024. július 12., péntek

Cukkinis gyors spagetti

Hozzávalók (4 főre): 1 fej lilahagyma (vagy vöröshagyma), 4 g. fokhagyma, 1 kisebb cukkini, 20 dkg feta sajt, 3-4 bazsalikom levél, só, bors, 40 dkg spagetti 

A cukkinit ujjnyi vastag karikákra vágjuk, a hagymát negyedeljük és sóval, borssal meghintve, kevés olajon lesüjtük. Az utolsó pillanatban a fokhagymát is hozzáadjuk vigyázva, nehogy megégjen.

Közben a spagettit al' dentére főzzük (keveset félreteszünk az főzővizéből)

 Mikor az egész pirosra sült, egy aprítóba tesszük hozzáadjuk a fetát a bazsalikomot, pici borsot kevés sót (mert a feta sós!) és a tészta főzőlevéből egy keveset. Az egészet összeturmixoljuk és a főtt tésztára öntjük. Jó átkeverjük az egészet és már kínálhatjuk is. Aki szereti parmezánnal meghintheti.

Csirkemelles, kolbászmorzsás, tejszínes spagetti

Hozzávalók (4 főre): 1/2 csirkemell, 1 vöröshagyma, 15 dkg kolbász,   bazsalikom, majoranna, só, bors, oreganó, 2 dl habtejszín, egy kevés bazsalikon vagy bébi spenót, 25 dkg spagetti (vagy penne tészta), 15 dkg trappista sajt és vagy parezán sajt, zöldség zöldje

Nagyon kevés olajon az apróra vágott csirkemell kockákat lesütjük és félretesszük. A megmaradt olajhoz öntünk még keveset és a vöröshagymát megdinszteljük, majd az egészen apróra vágott kolbászmorzsákat lesütjük rajta. Ekkor hozzáadjuk a már lesütött csirkemell darabkákat, sóval, borssal, aprított oreganoval meghintjük és az egészet kevés vízzel puhára pároljuk. 

       

Közben a tésztát al' dente módra megfőzzük. Miután a hús puha lesz felöntjük a tejszínnel, rádobáljuk a bébispenótot újra összefűzzük és beleforgatjuk a főtt tésztát, meghintjük aprított zöldségzöldjével. Kevés reszelt sajttal meghinthetjük és már kínálhatjuk, de a sajtsrás akár el is hagyható annyira gazdag ízekben ez a finom tészta.

2024. július 6., szombat

Rakott cukkini

Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, 70-80 dkg cukkini, 50 dkg darált hús, só, bors, 3 g. fokhagyma, oregano, bazsalikom, kb 2 dl rizs (3/4 bögre), 1,5 nagy tejföl (~55/60 dkg), vegeta, 20 dkg sajt

A rizst a szokásos módon előbb kevés olajon lepirítjuk, majd kétszeres vízzel megfőzzük. Az aprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a darált húst, sóval borssal, zúzott fokhagymával, a fűszerekkel és egy kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. A megmosostt cukkinit egy szeletelővel egészen vékonyra felkarikázzuk (vannak olyan receptek is ahol a cukkinit lereszelik). Ha a cukkini zsenge akkor nem kell megpucolni, Ha kicsit öregebb cukkinink van, akkor pucoljuk meg, kaparjuk ki a magokat és úgy karikázzuk fel. Egy tepsit kivajazunk/olajozunk és kibéleljük a cukkini karikák felével, rátesszük a rizzsel elkevert darált húsos ragut és befedjük a cukkini karikák másik felével.       

A tetejét ételízesítővel kikevert tejföllel lekenjük, a reszelt sajttal meghintjük és fedővel (vagy alufóliával) lefedve 180 C-ra előmelegített sütőben kb 30-35 percig sütjük. Ekkor levesszük a fedőt, visszatoljuk még kb 10 percre fedetlenül a rakott cukkinit.



2024. június 1., szombat

Gesztenye tekercs

Tészta: 40 dkg darált háztartási keksz, 12,5 dkg margarin, 1/2 dl rum, 1 ek kókuszreszelék, 2 ek cukrozatlan kakaó, kevés tej az összeállításhoz

Krém: 1 cs gesztenyemassza (20 dkg), 12,5 dkg vaj, 1 ek kókuszreszelék, 10 dkg porcukor

A krémhez vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a villával összenyomott gesztenyemasszát és az egészet jól kikeverjük.  A tészta hozzávalóit összekeverjük, annyi tejjel lazítjuk, hogy könnyen nyújtható masszát kapjunk. 2 sütőpapír között vékonyra nyújtjuk. Levéve a felső papírt rákenjük a kikavart krémet, szorosan feltekerjük a tekercset. Folpackba csomagoljuk és min. 1 éjszakára egy tálcán a hűtőbe tesszük.Aki szeretné, mikróban olvasztott étcsokival leöntve csokis mázat készíthet rá. Másnap szeletelhetjük a gesztenyés keksztekercset.

Narancsos, mákos keksztekercs

Tészta: 30 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg porcukor, 5 dkg darált mák, 2,2 dl tej

Krém: 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2,5 dkg darált háztartási keksz, 1 narancs

A krémhez vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a darált kekszet, a naracs reszelt héjét és a narancsgerezdek apróra vágott húsát. A tészta hozzávalóit összekeverjük és 2 sütőpapír között vékonyra nyújtjuk. Levéve a felső papírt rákenjük a kikavart krémet, szorosan feltekerjük a tekercset. Folpackba csomagoljuk és min. 1 éjszakára egy tálcán a hűtőbe tesszük. Másnap szeletelhetjük a keksztekercset.

Madzsadra avagy közel-keleti lencsés rizs

Hozzávalók: 25 dkg lencse, 4 hagyma, 3 ek liszt, 1 pohár olaj, 2 tk római köménymag, 1,5 tk koriandermag, 20 dkg basmati rizs, 2 ek olívaolaj, 1/2 tk kurkuma, 1,5 tk őrölt szegfűbors, 1,5 tk őrölt fahéj, 1 tk cukor, 1/2 tk só, bors, mazsolás madzsadra fűszerkeverék (vagy mazsola, mandula, egyéb magok)

A nagyon vékonyra karikázott hagymát lisztben megforgatjuk. A megmosott lencsét 12-15 percig főzzük forrás után. Egy serpenyőben a pohár olajat felhevítjük és a lisztes hagymakarikákat kb 4 adagban kisütjük (kb 7 perc). A megmaradt zsiradékot kiöntöm majd az olajos serpenyőbe dobjuk a koriandert, római köményt és picit lepirítjuk. Ezután jöhet a megmosott rizs, azt is picit mepirítjuk. Erre ráöntjük az előfőzött lencsét és hozzáadjuk a többi fűszert is. Az egészet felöntjük kb 4 dl forrásban lévő vízzel. Átkavarjuk és lefedve kis lángon kb 15 percig főzzük. Ha a vizet elfőné akkor pótolni kell. Mikor kész hozzákeverjük a mazsolás madzsadra fűszerkeveréket (vagy mazsola, mandula, egyéb magok). majd további 10 percet hagyjuk állni. Kínáláskor a fele hagymát belekeverjük a fűszeres rizsbe, a másik felét a kínálás pillanatában a tetejére halmozzuk, hogy ropogós maradhasson. Nagyon különleges ízhatású ez a közelkeleti madzsadra (ejtsd: mujadarah) amit önálló ételként illetve köretként is kínálnak a közelkeleten pl Irakban. Jó étvágyat! Beteávon!

Óvári sertésszelet

Hozzávalók: 6 sertés karaj, 6 szelet gépsonka, 6 szelet bacon szalonna, 6 szelet óvári sajt (vagy trappista), 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, só, bors, petrezselyem, liszt, olaj, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt trappista sajt

A kiklopfolt karaj szeleteket sóval, borssal meghintjük és lisztbe forgatjuk. A hagymát kevés olajon megfuttatjuk, a gombát felkarikázzuk és kevés olajban előbb a hagymát, majd rádobva a gombát is megpároljuk, utolsó pillanatban rádobjuk az apróra vágott zöldség zöldjét és egy szűrőkanállal kiszedjük őket egy tálkába és kicsit sóval, borssal meghintjük.

A visszamaradt zsiradékon a karaj szeletek mindkét oldalát megsütjük és ahogy kivesszük, azonnal egy jénaiba vagy tepsibe sorakoztatjuk őket egymás mellé. 
A hússzeletek tetejére előbb a gépsonka szeleteket, majd a  hagymás párolt gombát helyezzük. Erre kerül a bacon szalonna, végül a sajtszelettel befedjük. Fedővel (alufóliával) lefedve 180 C-ra előmelegített sütben kb. 30 percig sütjük, majd kitakarjuk, leöntjük a tejföllel, meghintjük a reszelt sajttal és annyi időre visszatoljuk míg a sajt teteje megpirul. Kedvenc köretünkkel kínáljuk az óvári sertésbordát.

2024. május 27., hétfő

Petrezselymes burgonya

Hozzávalók: kisebb méretű újkrumpli, 1 csomag zöldség zöldje, só, vaj/zsír (vagy olaj)

A petrezselymet apróra vágjuk. Az újburgonyát jól mossuk meg, de nem kell megpucolni. Ha nem sikerült apróbb krumplit vásárolni akkor félbevágjuk. Egy nagyobb serpenyőbe felolvasztjuk a zsiradékot és az újkrumplit elrendezgetjük benne és lefedve kis lángon hagyjuk hogy párolódjon. Ha már az újkrumplik kicsit "idősebbek" akkor 1/2 dl vizet is öntünk a seprenyőbe, mert később már nincs akkora víztartalma a krumplinak, hogy a saját levében tudjuk párolni. Az utolsó pillanatban a fedőt levesszük , meghintjük sóval és a petrezselyemzölddel. Még 1 percig átforgatjuk és már kínálhatjuk a kiválasztott húsok mellé a petrezselymes újkrumplit.

2024. május 20., hétfő

Túrós kukoricamálé gyümölcsöntettel

Hozzávalók: 40 dkg kukoricaliszt, 10 dkg kukoricadara, 20 dkg cukor, 30 dkg tejföl, 3,5 dl tej, 0,8 dl olaj, 4 tojás 1 citrom héja, csipet só

Túrókrém: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 15 dkg natúr joghurt, 3 tojás, só

Morzsa a tetejére: 15 dkg liszt (lehet mandula ill rizsliszt vegyesen), 4 dkg keményítő, 5 dkg cukor, csipet só, 10 dkg jéghideg vaj


 Gyümölcs öntet: kedvenc gyümölcsünket összetörjük és addig hevítjuk egy kevés cukor hozzáadásával míg kissé besűrűsödik

A morzsához az alapanyagokat morzsoljuk össze a hideg vajjal és tegyük be a hűtőbe. A tojást a cukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a tejet és az olajat is hozzácsorgatjuk, majd az egészet habosra kikeverjük. A kukoricalisztet a darával, sóval és reszel citromhéjjal elkeverjük és ezt is hozzákeverjük a tojásos masszához. 
Ezután 1:1 arányú cukor/kukoricadarával meghintett 25x34 cm-es tepsibe öntjük és hagyjuk kicsit állni. A túrókrémhez tojások sárgáját a cukor felével jól felverjük és elkeverjük a villával áttört túróhoz. Az egészet előbb a joghurttal, majd a cukor másik felével felvert tojásfehérjével lazítgatjuk fel. Ezt a túrókrémet kanállal a tepsiben lévő masszába kanalazzuk (nem baj, hogy ezek kicsit elegyendnek). 

A tetejét a morzsával meghintjük és az egészet 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig süssük. a tésztát kockákra vágva gyümölcsöntettel leöntve kínáljuk. De nagyon finom bármilyen lekvárral is.