2024. július 16., kedd

Sertésszűz kétféle módon, fokhagymás mustáros morzsában vagy zöldfűszeres szósszal

Sertésszűz fokhagymás, mustáros morzsában

Hozzávalók: kb 80 dkg sertésszűz, só, bors, 4 ek olaj, 

Lekenéshez: 2 ek mustár 

Fűszeres morzsabunda: 1 fej vöröshagyma, 4 g fokhagyma, só, bors, 1/2 csokor zöldség zöldje, 2 oregánó szár, 15 dkg durva szemű zsemlemorzsa 

A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk és a morzsához keverjük az összes zöldfűszerrel, sóval, borssal együtt. A gondosan megtisztított húst sóval, borssal bedörzsöljük és forró olajban minden oldalát körbesütjük, majd egy 170 C-ra előmelegített sütőbe tesszük kb. 15-20 percre.

 

Mikor kivesszük, még melegen mustárral körbekejük és a fűszeres pankómorzsába forgatjuk a húst, a bundát jól rányomkodjuk, majd a tepsit visszatesszük a sütőbe és a bundázott szűzérmét, és a sütőben további 10 percig sütjük gill fokozaton, míg a bunda kissé megpirul. Amikor kivesszük a sütőből még hagyjuk kb 10 percig pihenni a húst, hogy a szaft szépen elterüljön a húson belül. Krumplipürével vagy párolt zöldségekkel kínáljuk.




Sertésszűz zöldfűszeres szósszal

Hozzávalók: kb 80 dkg sertésszűz, só, bors, 

Pác: 1 ek Worcestershire szósz, 2 ek ketchup, 2 ek méz, 1 ek étolaj, 2 ek szójaszósz

Zöldfűszeres szósz:  2 g fokhagyma, 1/2 dl étolaj, 1/2 citrom leve, 1 csokor zöldség zöldje, só, bors, bazsalikom, menta, kapor (bármilyen kenvenc zöldfűszerünk)

A gondosan megtisztított húst sóval, borssal bedörzsöljük és forró olajban minden oldalát körbesütjük. A húst kikevert páclébe forgatjuk és 1-2 órára hagyjuk benne pihenni. A húst egy hőálló tálba tesszük és a páccal lekenve 180 C-ra előmelegített sütőbe toljuk. Kb 5-10 percenként locsoljuk sütés közben a szűzérmét. Kivéve a sütőből hagyjuk kicsit pihenni a húst szeletelés előtt. Közben a szószhoz szükséges zöldfűszereket aprítjuk és a hozzávalókat jól kikverjük. A húst a zöldségszósz tetején tálaljuk, tört krumplival vagy puliszkával kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése