2024. december 23., hétfő

Dubai pisztáciás torta és Dubai csoki

Dubai pisztáciás, málnás csokitorta

Tortaalap: 20 dkb vajas kakaós zabkeksz, csipet fahéj, 10 dkg olvasztott vaj

Pisztáciás krém: 2 üveg (18 dkg) pisztáciakrém, csipet só, 1 csomag Kadayif tészta (esetleg cérnametélt), 2 ek tahini paszta (szezámmag paszta)

Málnás krémhez: málna, 2 ek. cukor

Bevonáshoz, díszítéshez: 2 dl habtejszín, 1 ek nutella, 1 tábla étcsokoládé (kb 10 dkg), pisztácia

 A ledarált zabkekszet egy kis fahéjjal és az olvasztott vajjal összeállítjuk és egy pohár segítségével belenyomkodjuk egy kapcsos tortaformába vagy egy szilikonos formába. Az apróra vágott tésztát kevés vajon egy serpenyőben lepirítjuk és kb 1/2 dl vízzel felöntjük és 1 percig fedő alatt picit pároljuk a tésztát. Levéve a tűzről elkeverjük 2 üveg pisztácia krémmel és kb 2 ek tahini pasztával, majd az egészet a rásimítjuk a zabkekszes tortaalapra és hűtőbe tesszük. 

Ezután a málnát a cukorral addig főzzük, míg besűrűsödik. Ha kicsit lehűlt, rásimítjuk a pisztáciás rétegre és betesszük újra a hűtőbe, hogy a málnavelő meg tudjon dermedni. 

Közben a a habtejszínt egy kevés cukorral keményre verjük és a nutellával és az olvasztott csokoládéval tovább verjük. Ezzel vonjuk be a tortát. Ha a hűtőben ez a réteg is kicsit megdermed, durvára vágott pisztáciával szórjuk meg körbe a Dubaji pisztáciás, málnás csokitortát.   

                                                                          Dubai csoki

 


Egy kis szilikonos vagy egyéb - sütőpapírral bélelt - téglalap alakú formába olvasztott fehércsoki csíkokat húzunk (fogpiszkálóval kicsit megigazgathatjuk) és betesszük pár percre a formát a hűtőbe, hogy meg tudjon demedni. Kivéve a hűtőből olvasztott étcsokival kiöntjük a forma alját. 
   
Erre a fent leírt pisztáciás krém kb felét készítjük el és simítjuk és újra a fagyasztóba tesszük, majd a tetejére szintén egy adag olvasztott csokoládét öntünk. Ha az egész megdermedt kipattintjuk a formából és már fogyaszthatjuk is. 

2024. december 22., vasárnap

Gumicukor házilag

Hozzávalók: 2,5 dl frissen facsart, vagy 100 %-os szűrt narancslé (friss vagy befőtt barack, mandarin, vérnarancs, meggy, alma, ribizli ...) , 1/2 citrom leve, 3 ek. cukor vagy 1 dl méz vagy agaragar, 3 ek zselatinpor

A gyümölcslét elkeverjük a zselatinporral és a cukorral - ha mézzel édesítünk akkor azt csak akkor tesszük bele, mikor a tűzről levettük - és az egészet kézi habverővel kevergetve felmelegítjük, de nem forraljuk!!!! 

Levéve a tűzről az egészség jegyében keverhetünk hozzá ascorbin savat (C vitamin bevitelként), virágport, acerolát, propoliszt is, amit egyébként a gyerekek nem szeretnek. Szűrőn leszűrjük, hogy csak a gyümölcslé maradjon, a rostokat eltehetjük egyéb sütikrémekbe. Pipettával vagy egy kis csőrös kancsóval szilikonos formába vagy tepsibe öntjük (gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar megköt) és hűtőben kb 15 perc alatt dermesztjük. Ha tepsiben készítjük, dermedés után kedvünkre való kiszúróformákkal formázzuk. Légmentesen záródó műanyag dobozba tesszük és hűtőben tároljuk, így kb. 1 hétig eláll. Általában 1 dl gyümölcsléhez szoktunk 2 tk zselatinport számolni.

Készíthetjük házi 100 %-os gyümölcs szörpből is: 3 dl szörp, 3 dl víz, 3 ek zselatinpor

2024. december 21., szombat

Kinder Bueno tekercs


Piskótatekercs: 2x3 tojás, 2x5 dkg cukor, 2x5 dkg liszt, 2x1 csipet só, 2x1/2 sütőpor

Piskóta tekercsre kenni: Nutella, durvára vágott sós mogyoró

Bueno krém: 10 dkg Kinder csoki + 25 dkg mascarpone, 2 dl habtejszín + 1 ek Nutella 

Tetejére: 2 tábla étcsoki (20 dkg), + Kinder csoki darabkák vagy durvára vágott sós mogyoró

Ebből az adagból 2 tekercs piskótatekercset sütünk. A tojások fehérjét a cukorral habosra  verjük, egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját és azzal verjük tovább. Végül hozzászitáljuk a sóval, sütőporral elkevert lisztet és sütőpapírral bélelt kb 30x 22 cm-es tepsire kenjük a piskóta tészta felét és 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük a piskótát. Ezután a 2. piskótát is ugyanígy megsütjük. Kivéve a sütőből várunk kb 1-2 percet, aztán még melegen a sütőpapír segítségével feltekerjük a piskótát és hagyjuk így kihűlni. Közben elkészítjük a krémet. 
 
Vízgőz felett felolvasztjuk az összetört Kinder csokikat és levéve a tűzről habosra keverjük a krémsajttal. A tejszínt a habverővel keményre verjük, majd hozzáadjuk a Nutella krémet és kicsit tovább verjük. Ezután a 2 krémet összekeverjük. 
A piskótákat kihajtjuk, megkenjük vékonyan Nutellával, megszórjuk apróra vágott mogyoróval. Ezután megkenjük a krémmel, majd újra feltekerjük és egy bélelt tálcán egy rácsra helyezzük a krémmel töltött piskóta tekercseket. Tetejére vízgőz felett olvasztott étcsokoládét csorgatunk és további Kinder csoki darabkákkal vagy durvára vágott mogyoróval díszítetjük a Kinder Bueno tekercseket. Kb 1 órára hűtőbe tesszük, utána szeletelhetjük.

Természetesen nem csak tekercsként készíthetjük el a Kinder Bueno sütit. Lehet tortaformában készíteni vagy simán a 2 adag piskótát egyben megsütni és félbevágva a közepét megtölteni a finom krémmel.

Macis kávészelet

Tészta: 20 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 7 tojás, 20 dkg porcukor, 7 ek Maci kávé (vagy Otthon kávé, akár főzött kávé), 7 ek forró víz

Krém: 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 4 tojás, 4 ek liszt, 4 dl tej 

szóráshoz: 10-12 dkg aprított, pirított dió

Máz: 1 tojás fehérje, 3 ek cukor, 2 ek. Maci kávé

A durvára vágott diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd félretesszük egy tálkában. A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojások sárgáját a fele cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kávéport és a forró vizet és jól átkeverjük. A tojások fehérjét a cukor másik felével keményre verjük és hozzáforgatjuk a tojássárgás masszához. Ezután a sütőporos lisztet hozzászitáljuk és egy kb. 25x35 cm-es, vajas - lisztes tepsibe öntjük a masszát és 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.


 
A krémhez a vajat cukor felével habosra keverjük. A tojásokat a cukor másik felével habosra keverjük, majd a liszttel kikavarjuk és mikor a tej már langyos, a masszát hozzácsorgatjuk és megfőzzük. Ha picit hűlt a főzött krém, hozzákeverjük a cukorral kikavart vajat. A kihűlt tésztát kettévágjuk és a kihűlt krém 3/4 részével megkenjük a tésztát.
 
A maradék krémet a tészta tetejére kenjük és meghintjük a pirított durvára vágott diódarabokkal. 
Vízgőz felett a tojás fehérjét a kávéporral és a cukorral keményre verjük, majd a kávészelet tetejére csorgatjuk. Hosszúkás szeletekre vágva vagy tortaformában sütve is készíthetjuk a finom kávés süteményt.

2024. december 13., péntek

Havas hegycsúcs

Barna tészta: 50 dkg darált háztartási keksz,  10 dkg porcukor, 4 púpos tk. holland kakaópor, 20 dkg olvasztott vaj, kb 2 dl tej, 1/2 dl rum (vagy aroma)

Hófehér csúcs: 3 dl tej, 2 ek liszt, 16 dkg kókuszreszelék, 5 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor 

Szóráshoz: kókuszreszelék

A barna tészta hozzávalóit az olvasztott vajjal összeállítjuk. A tejben a lisztet sűrűre felfőzzük, majd a többi hozzávalót elkeverjük benne és egy masszát készítünk belőle. A citromfacsaró belsejébe folpackot igazítunk és a fehér masszából kb. 1/3-ad részig egy kanállal beletömködjük a masszát. 

Ezután a barna masszát tömörítjük mögé, majd kiütjük vagy kihúzzuk a fólia segítségével a formából a hegycsúcsot. Tetejét kevés kókuszreszelékkel még meghinthetjük. Sütés nélkül gyorsan és egyszerűen elkészíthető ez az igazán mutatós vendégváró süti.

2024. december 8., vasárnap

Kefíres kevert sütemény gyümölcsösen vagy kakaósan

Gyümölcsös kefíres

Hozzávalók: 2 tojás, 3 dl kefír vagy joghurt, 12 dkg cukor, 1 dl olaj, 30 dkg  liszt, 1 cs sütőpor, 50 dkg meggy (szilva, málna... bármilyen gyümölcs,akár lecsepegtetett befőtt), fahéj

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kefírt és az olajat. Beleforgatjuk a sütőporos lisztet, átkeverjük. 

Vajas-lisztes kb 25x30 cm-es tepsibe öntjük a masszát és a tetejét megszórjuk a választott gyömölcsökkel. Tetejét kevés fahéjas cukorral meghintjük. 180 C-ra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt világosra sütjük. Közepes kockákra szeletelve kínáljuk. 

_______________________________________________________________________

Kakaós kefíres

Hozzávalók: 2 tojás, 3 dl kefír vagy joghurt , 12 dkg  cukor, 1 dl olaj, 20 dkg  liszt, 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor, 1 csapott tk szódakikarbóna (a sütőpor nem hozza fel a tésztát, nem helyettesíthető vele (!)), csipet fahéj

A fenti módon kikeverjük. Ha a tészta kihűlt félbevághatjuk és megkenhetjük lekvárral, de egyszerű porcukor szórással is kínálhatjuk.

2024. november 27., szerda

Lekváros habos linzer

Linzer (kb 30-32 db): 40 dkg liszt, 36 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tk sütőpor, 2 cs vaníliáscukor, 4 tojássárgája, reszelt citromhéj,

Hab: 4 tojásfehérje, 30 dkg porcukor, 2 tk. étkezési keményítő,

Töltelék: baracklekvár

A linzer hozzávalóit összegyúrjuk és egy folpackba csomagolva min. 1/2 órára hűtőbe tesszük. Pihentetés után a linzer tésztát kb 3 mm vastagra kinyújtjuk és közepes méretű korongokat szaggatunk a tésztából. A tojásfehérjéket a porcukorral és a keményítővel kemény habbá verjük, habzsákba töltjük és a korongokat körbe bevonjuk vele úgy, hogy a közepén egy kevés helyet hagyunk majd a lekvárnak. 180 C-ra előmelegített sütőben kb 20 per alatt megsütjük. Miután kisültek, a linzerek közepébe egy kis lekvárt csorgatunk. 

Sült csirkemell barackos, mézes raguban

Hozzávalók: 2 fej lilahagyma, 1,5 csirkemellfilé, 5 db őszibarack (vagy sárgabarack) megfelel a befőtt is, 3 ek méz, 2 ek almaecet, 3 tk mustár, 5 koktélparadicsom, só, bors, rozmaring

A csirkemell filéket vékony szeletekre vágjuk,  sóval, borssal jól bedörzsöljük és kevés zsiradékon (olívaolajon vagy vajon) körbepirítjuk és kivéve egy edénybe szedjük, amit fedővel lefedünk, hogy maradjon melegen a hús. A kimagozott, megpucolt barackokat kb azonos méretű kis kockákra vágjuk. Az apróra karikázott lilahagymát kevés olívaolajon ledinszteljük.

Belekeverjük az almaecetet, mustárt, rozmaringot, sóval, borssal ízesítjük és a barack kockákat is hozzáadjuk, majd addig dinszteljük tovább, míg a barack megpuhul.  Ekkor  a sült csirkemell szeleteket belerakjuk a raguba. Hozzáadjuk a felezett koktélparadicsomokat, a mézet, majd az egészet fedő alatt egy picit összerottyantjuk. Párszor átforgatjuk közben, hogy a csirkemellet jól átjárja a fűszeres, gyümölcsös ragu. Jázmin rizzsel vagy krumplipürével kínáljuk.

2024. november 21., csütörtök

Pilóta keksz

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 5 dkg kukoricaliszt, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, csipet só,  2 db tojás sárgája (M-es), 2 tk vanília kivonat, ill. 1,5 ek cukrozatlan kakópor

Töltelék: 1 tábla étcsokoládé, 15 dkg vaj, 3 ek porcukor, 1 dl habtejszín, 1 tk rum (elhagyható)

Vízgőz felett a töltelék összes hozzávalóját egybeolvasztjuk, jól kikeverjük, majd hagyjuk kihűlni. A lisztet a porcukorral, sóval és a vajjal eldolgozzuk, majd elfelezzük. A fele tésztához a vanília kivonatot, a másik feléhez a kakaóport adjuk hozzá. Mindkét adaghoz 1-1 tojás sárgáját hozzáadjuk, ha szükséges 1-1 csepp vízzel lazítjuk a tésztákat. Összeállítjuk a barna és a sárga tésztát is, majd folpackba csomagoljuk őket külön-külön és kb 1 órát hagyjuk pihenni. Lisztes nyújtódeszkára borítva közepes korongokat szúrunk ki a tésztákból és sütőpapírral bélel tepsire helyezzük őket. Kedvünk szerint egy pohár aljával mintázhatjuk is a kekszeket. 180 C-ra előmelegített sütőben kb 12-14 perc alatt megsütjük és hagyjuk őket teljesen kihűlni. A krémmel megtöltjük a korongokat és egy dobozba téve hűtőbe tesszük a pilóta kekszeket 1 éjszakára. Másnap kínáljuk.

2024. november 10., vasárnap

Namoura a libanoni grízes, kókuszos kevert sütemény

Hozzávalók: 50 dkg búzadara (gríz), 5 dkg kókuszreszelék, 1,5 tk sütőpor (0,7 dkg), 2 gramm szódabikarbóna, 1/2 tk só, 9 dkg vaj, 4 dl kókusztej (vagy tej), 10 dkg barna cukor, 1,2 dl tej (vagy natúr joghurt), a tetejére hántolt szeltelt vagy egész mandula vagy pisztácia

Szirup: 20 dkg cukor, 1,2 dl víz, 1 ek citromlé

A búzadarát a kókuszreszelékkel, sóval, sütőporral és a szódaporral elkeverjük. Az olvasztott vajat a a kókusztejjel, tejjel és a cukorral jól elkeverjük, majd a lisztes keverékkel elvegyítjük. Egy közepes kiajazott formába igazítjuk a tésztát és hagyjuk kb 1/2 órát pihenni. Amíg a tészta pihen és felszívja a folyadékot, a szirupot összeforraljuk, ha a cukor elolvadt még további 5 percig főzzük, de már kevergetés nélkül, majd levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni. A nehéz, nyers tésztát egy kb 20x30 cm-es, vajjal kikent tepsibe öntjük és elsimítjuk, majd a munkalaphoz ütögetve az alját tömörítjük a tésztát. Majd felkockázzuk vagy rombusz alakzatot húzunk a késsel és a szeletkék közepébe késsel egy ferde rést vágunk, ahová belehelyezzük a mandula- vagy pisztáciadarabokat. 


180 C-ra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt készre sütjük. Kivéve a sütőből, egy éles késsel újra meghúzzuk a korábbi bemetszéseket, majd egyenletesen meglocsoljuk a sziruppal. Kb 45 percet hagyjuk hűlni, majd a bemetszések mentén felszeleteljük. Kávé, tea mellé kínáljuk ezt a rendkívül finom közel keleti, libanoni grízes, kókuszos kevert süteményt. Aki szeretné a tetejét porcukorral , kókuszreszelékkel, további aprított pisztáciával, de fagylalttal vagy sodóval is lehet kínálni. Azonban önmagában is nagyon finom.

A recept hasonlít a görögök Ravani szirupos süteményéhez. 

2024. november 9., szombat

Fűszerkéregben sült lazac


 Hozzávalók (2 főre): 2x20 dkg dkg lazac vagy lazacpisztráng filé

Fűszerkéreg: 15 dkg vegyes pirított mag (tökmag, mandula, napraforgó), 1 csokor petrezselyem zöldje,    3 tk mustár, 1 ek vaj,  1/2 citrom leve, 3 ek nagyszemű zsemlemorzsa, 2 ek olaj, só, bors


A magokat száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, majd egy aprítóba tesszük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldjét és apróra daráljuk. Kivesszük az aprítóból, hozzákeverjük a zsemlemorzsát, a mustárt, vajat, a citromlét, sózzuk borsozzuk. Elkeverjük és egy kenhető masszát kell, hogy kapjunk. 

A lazacfilét megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (a bőre alulra kerül). A tetejére hamozzuk a fűszermorzsát és finomat rányomkodjuk, hogy jól megtapadjon és kéregként vonja be a halat. 200 C-ra előmelegített sütőbe toljuk és kb 25 perc alatt készre sütjük. Krumplipürét vagy sült krumplit kínálunk hozzá.