2024. december 22., vasárnap

Gumicukor házilag

Hozzávalók: 2,5 dl frissen facsart, vagy 100 %-os szűrt narancslé (friss vagy befőtt barack, mandarin, vérnarancs, meggy, alma, ribizli ...) , 1/2 citrom leve, 3 ek. cukor vagy 1 dl méz vagy agaragar, 3 ek zselatinpor

A gyümölcslét elkeverjük a zselatinporral és a cukorral - ha mézzel édesítünk akkor azt csak akkor tesszük bele, mikor a tűzről levettük - és az egészet kézi habverővel kevergetve felmelegítjük, de nem forraljuk!!!! 

Levéve a tűzről az egészség jegyében keverhetünk hozzá ascorbin savat (C vitamin bevitelként), virágport, acerolát, propoliszt is, amit egyébként a gyerekek nem szeretnek. Szűrőn leszűrjük, hogy csak a gyümölcslé maradjon, a rostokat eltehetjük egyéb sütikrémekbe. Pipettával vagy egy kis csőrös kancsóval szilikonos formába vagy tepsibe öntjük (gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar megköt) és hűtőben kb 15 perc alatt dermesztjük. Ha tepsiben készítjük, dermedés után kedvünkre való kiszúróformákkal formázzuk. Légmentesen záródó műanyag dobozba tesszük és hűtőben tároljuk, így kb. 1 hétig eláll. Általában 1 dl gyümölcsléhez szoktunk 2 tk zselatinport számolni.

Készíthetjük házi 100 %-os gyümölcs szörpből is: 3 dl szörp, 3 dl víz, 3 ek zselatinpor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése