2024. december 21., szombat

Macis kávészelet

Tészta: 20 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 7 tojás, 20 dkg porcukor, 7 ek Maci kávé (vagy Otthon kávé, akár főzött kávé), 7 ek forró víz

Krém: 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 4 tojás, 4 ek liszt, 4 dl tej 

szóráshoz: 10-12 dkg aprított, pirított dió

Máz: 1 tojás fehérje, 3 ek cukor, 2 ek. Maci kávé

A durvára vágott diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd félretesszük egy tálkában. A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojások sárgáját a fele cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kávéport és a forró vizet és jól átkeverjük. A tojások fehérjét a cukor másik felével keményre verjük és hozzáforgatjuk a tojássárgás masszához. Ezután a sütőporos lisztet hozzászitáljuk és egy kb. 25x35 cm-es, vajas - lisztes tepsibe öntjük a masszát és 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.


 
A krémhez a vajat cukor felével habosra keverjük. A tojásokat a cukor másik felével habosra keverjük, majd a liszttel kikavarjuk és mikor a tej már langyos, a masszát hozzácsorgatjuk és megfőzzük. Ha picit hűlt a főzött krém, hozzákeverjük a cukorral kikavart vajat. A kihűlt tésztát kettévágjuk és a kihűlt krém 3/4 részével megkenjük a tésztát.
 
A maradék krémet a tészta tetejére kenjük és meghintjük a pirított durvára vágott diódarabokkal. 
Vízgőz felett a tojás fehérjét a kávéporral és a cukorral keményre verjük, majd a kávészelet tetejére csorgatjuk. Hosszúkás szeletekre vágva vagy tortaformában sütve is készíthetjuk a finom kávés süteményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése