Vaníliás töltelék: 1 cs vaníliás pudingpor + 1/2 l tej, 3 ek cukor
Töltelék2: lekvár
A puding a szokott módon elkészítjük 3 ek cukorral töltelékként. A szilikonos formát olvasztott vajjal vagy olajjal vékonyan bekenjük. A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral eldolgozzunk, majd belekeverjük a tejfölt és az olajat is. A lisztet a szódaporral elkeverjük és hozzákeverjük apródonként a tojásos masszához. Kiveszünk a masszából 4-5 evőkanállal és 2 kk. kakaóporral eldolgozzuk. Ezt a kakaóporos részt a szilikonos dörmi forma kezeibe, lábaiba és a fejébe kb 2/3-ad részig betöltjük, majd a tetejére rácsorgatjuk a natúr masszát. A formát egy picit a konyhapulthoz ütögetjük, hogy jól terüljön el a massza. 150 C-ra előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük.
A szilikonos formát olvasztott vajjal vékonyan bekenjük. A joghurtot a tojással, a cukrokkal és az olvasztott vajjal habosra turmixoljuk, majd sütőporos, fahéjas lisztet ill. a Nutellát beleforgatjuk. Szilikonos dörmi forma betöltjük a masszát és a formát egy picit a konyhapulthoz ütögetjük, hogy jól terüljön el a massza. 170 C-ra előmelegített sütőben kb 25 percig sütjük. Ízesíthetjük Nutella helyett kókuszreszelékkel, mézzel, kakaóporral, csokidarabokkal is. Kivéve a sütőből a formát átfordítjuk egy fa vágódeszkéra és így hagyjuk kihűlni, így nem lesz a Dörmi maci túlságosan hasas.
Sajtos, sonkás Dörmi: 1 közepes burgonya, 2 tojás, csipet só és bors, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg liszt, apróra vágott sonkás felvágott
A lereszelt burgonyát az összes többi hozzávalóval elkeverjük és a kiolajozott Dörmi formába belekanalazzuk. 180 C-ra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük, majd rácsra fordítjuk és ott hagyjuk kihűlni. Remek tízórai a gyerekeknek az uzsonnás dobozkájukba. Kedvünk szerint kukoricával, sült bacon szalonna kockákkal, aprított hagymával, zöldfűszerekkel végtelen variációban süthetjük.
Van aki egyszerű kuglóf receptet használ, illetve a citromos muffin receptje is megfelelő a maciknak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése