2024. április 18., csütörtök

Palermói csirkemell és palermói sertésszelet

Palermói csirkemell 1.

Hozzávalók (4 főre): 1 egész csirkemellfilé, só, bors, 

Panírhoz: zsemlemorzsa, 5 dkg pecorino vagy parmezán sajt, 1 g fokhagyma, 1 csokor friss zöldség zöldje, oregano, 1 citrom héja, extraszűz olívaolaj, olaj a sütéshez

A vékonyra felszeletelt csirkemellet kicsit kiklopfoljuk sóval, borssal meghintjük. A zsemlemorzsához hozzákeverjük a reszelt sajtot, az aprított petrezselyem zöldjét, oreganot, végül az aprított vagy zúzott fokhagymát és a reszelt citromhéjat is. 


 A csirkemell szeleteket  vékonyan bekenjük az extraszűz olívaolajjal és a fűszeres panírba forgatjuk mindkét oldalát, majd a szokott módon forró, bő zsiradékban kisütjük és papírtörlőre kiszedjük. 

Kedvünk szerint választott körettel krumplipürével, sült burgonyával, akár egy kis különleges almás, mazsolás rizzsel kínáljuk a palermói csirkemellet. Sütőpapírral bélelt előmelegített sütőbe tolva is süthetjük a húst ahogy eredetileg készül, de az előző verzió finomabb.

Palermói csirkemell 2.

Hozzávalók: 8 szelet sertéskaraj,  2-3 g. fokhagyma, tej, 

Panírhoz:  liszt, 3-4 tojás, 1 dl tejszín, 10+5 dkg dkg pecorino, szarvasi picante vagy parmezán sajt, 3 g fokhagyma, 1 csokor friss zöldség zöldje, só, bors, 1 tk bazsalikom, 1 tk oregano

A vékonyra felszeletelt karaj szeleteket kicsit kiklopfoljuk, majd zúzott fokhagymával elkevert tejbe helyezzük 2-3 órára, de inkább egy éjszakára lefedve úgy, hogy a tej épp ellepje a húst. A lecsepegtetett (nem kell szárazra törölni) húsokat sózzuk borsozzuk, lisztbe mártjuk, majd a a tojásos, tejszínes, reszelt sajtos (a sajtból kicsit félreteszünk a húsok tetejére), zöldfűszeres masszába forgatjuk. Forró, bő zsiradékban kisütjük és egy tepsibe kiszedjók őket egymás mellé. Még melegen meghintjük a maradék reszelt sajttal a húsok tetejét és 180 C-ra előmelegített sütőbe tolva pirosra sütjük a sajtot rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése