2023. december 18., hétfő

Málnás pisztácia torta

Piskóta: 6 tojás, 12 dkg liszt, 12 dkg cukor, csipet só

Pisztácia krém: 25 dkg mascarpone, 5 dl hideg tejszín, 3 dkg pisztácia paszta (a Lidl-ből vagy otthon elkészített változattal), 5 dkg porcukor, 1 tk. 1 tk vanília aroma

Lekvár: kb. 10 ek málnalekvár (vagy egyéb pirosbogyós lekvár)

Díszítéshez: pisztácia forgács (darált pisztácia), felvert tejszínhab (elhagyható), málna szemek

6 tojásból a szokott módon vékony piskótát sütünk. A mascarponét a hideg tejszínnel habverővel felverjük, majd menet közben hozzászitáljuk a porcukrot. Amikor a krém már megfelelő állagú a pisztácia masszát (vagy 3 ek a házi pisztácia krémből) és a vanília aromát is hozzáforgatjuk. 

A piskótát 3 lapra vágjuk és az alsó lapot a málna lekvár felével, majd a pisztácia krém 1/3-ával megkenjük. A tetejére a következő lapot ráhelyezzük, majd a lekvár másik fele és a pisztácia krém következő harmada következik. A tetejét befedjük a 3. piskóta koronggal. A megmaradt 1/3 pisztácia krémmel vékonyan bevonjuk a torta tetejét és az oldalát is.  

Tetejét csillagcsöves habzsák segítségével tejszínhab rózsákkal, málna szemekkel és/vagy darált pisztáciával díszíthetjük kedvünk szerint. Min 1 órára hűtőbe tesszük kínálás előtt  a málnás pisztácia tortát, hogy az ízek összeérjenek.

Pisztácia krém otthon készített verzió (kb 20 dkg lesz belőle): 18 dkg sós, hántolt  (vagy kb 32 dkg héjas) pisztácia, 3 ek olívaolaj, 7 dkg barna cukor, 2 ek víz, 2 ek vaj

   
A hántolt pisztáciát a az olívaolajjal egy aprítóban krémesre összedolgozzuk. A cukorból a vízzel folyamatos kevergetés mellett szirupot főzünk. Mikor már elég sűrűnek látjuk, beleforgatjuk a krémes pisztáciát és az egészet egy lezárható üvegcsébe öntjük és hőtőbe tesszük felhasználásig. Nem baj, ha a pisztácia egy picit szemcsés/darabos marad úgy is rendkívül finom és ugyanúgy használhatjuk krémek ízesítésére. Az arányok megtartásával az elkészített adag természetesen változtatható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése