2023. április 30., vasárnap

Töltött kelkáposzta

Hozzávalók: 1 nagyobb fej kelkáposzta, 60 dkg darált hús (dagadó, comb), 1 közepes fej vöröshagyma, kb 2 ek őrölt pirospaprika, 1 tojás, só, bors, majoranna, házi vegeta, 2 g fokhagyma,  2 dl  (nyers) rizs, 60 dkg apró savanyú káposzta;   Kínáláskor tejföl

A kelkáposzta torzsáját egy éles késsel kivágjuk és lobogó sós vízbe tesszük max 2 percre közben 1x átfordítjuk. Ezután kivesszük a főzővízből - amit megőrzünk - és hagyjuk egy szűrőben lecsepegni. A töltelék elkészítéséhez az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a darált húshoz a tojást, zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, őrölt pirospaprikával és a (jól megmosott)  nyers rizzsel együtt jól elkeverjük. A továbbiakban pontosan ugyanúgy járunk el, mint egy hagyományos töltött káposzta elkészítésénél. Egy nagyobb lábas alját egy kevés zsírral kikenjük, amit vékonyan kibélelünk az apró savanyú káposztával. A megabált kelkáposzta levelekbe betekerjük a finomra ízesített darált húst és a tekercseket szépen elrendezzük. A tetejét szintén savanyú káposzta sorral terítünk be és jöhetnek az újabb töltelékek. 

A sort mindenképp savanyú apró káposztával zárjuk. Mikor elkészültünk, az egészet felöntjük a kelkáposzta megőrzött (ízes) abáló levével, hogy épp 1 ujjnyival ellepje a töltelékeket. Fedővel lefedve kb 1 óra alatt közepes tűznél készre főzzük a töltött káposzta tekerékeket. Kínáláskor tejfölt és kenyeret ajánlunk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése