2022. október 18., kedd

Körte befőtt

Hozzávalók: kicsit keményebb (nem túlérett) körte, cukor, citromsav, szegfűszeg

 A körtéket zöldséghámozó segítségével megpucoljuk, közepes darabokra vagy hasábokra vágjuk és azonnal csipet citromsavval elkevert vízbe tesszük. A tökéletesen fertőtlenített üvegekbe - amennyire sikerül, szorosan - belerakjuk a körtéket, tetejére üvegenként  3-4 szegfűszeget, csipet citromsavat és 3 ek cukrot kanalazunk. Forró vízzel felöntjük az üvegeket és egy szintén forró vízzel telt lábasba fazékba állítva őket, hogy az üvegeket min. 3/4 részig ellepje a víz. A tetejét egy fedővel, vájlinggal letakarjuk, hogy a hőmérsékletet tartsuk és a belső üvegek gyöngyözéséig kidunsztoljuk. Ezután abban a vízben lefedve vagy hűtőtáskába átpakolva 24 h-t hagyjuk lassan kihűlni, ezután mehetnek a kamra polcaira.
Természetesen gyömbérrel, fahéjjal és egyéb fűszerrel is ízesíthetjük kedvünk szerint a körte befőtteinket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése