2021. április 10., szombat

Medvehagyma, spenót tartósítása télre


Tészták,  pogácsa, nokedli, sült húsok, de akár szendvicsek ízesítésére kiváló a medvehagyma ill a spenót. A medvehagyma javítja a memóriát, vértisztító, véralvadás gátló, vitamin bomba. Vírus, baktérium és gombaölő hatása miatt közkedvelt. Vigyázzunk hogy a leveleket még április elején, a gyöngyvirág nyílása előtt szedjük le, mert a gyöngyvirág levele MÉRGEZŐ!
       
Medvehagymás pesto: 20 dkg medvehagyma, olívaolaj vagy tökmagolaj, só, bors

Lehet bele pirított, majd rusztikusra aprított fenyőmagot, mogyorót, tökmagot, diót ill. reszelt parmezánt is tenni.

A megmosott aprított medvehagyma leveleket olívaolajon ledinszteljük, hozzáadjuk a reszelt sajtot botmixerrel összeturmixoljuk, pürésítjük, majd hozzáadjuk a rusztikusra tört magvakat is, hogy jó sűrű masszát kell hogy kapjunk. 

Még melegen jó záródó kb. 2 dl-es csavaros üvegekbe (ebből a mennyiségből kb 2x 1,5 dl -es üvegnyi pestót kapunk) kanalazzuk, aminek a tetejére celofánt teszünk. Az üvegeket  száraz dunsztban  hagyjuk másnapig kihűlni. Hűtőszekrényben tároljuk fogyasztásig, ami kb 3 hónap (felbontás után viszont pár napon belül el kell fogyasztani). Ezeket az üvegeket jelöljük meg nehogy lekvárt tegyünk bele később, mert akármilyen alaposan mossuk el megőrzik a medvehagyma aromáját!  

Medvehagymás só 1: 25 dkg sót kb 20 dkg medvehagymával aprítógépben összeturmixolunk. Ekkor sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen eloszlatunk, majd kb 50 C-ra előmelegített sütőben, a sütő ajtaját nyitva tartva kb 3 óra alatt kiszárítjuk. 2 napig hagyjuk tovább a tepsiben tovább száradni a levegőn, ezután csavaros üvegekbe töltjük és fűszersóként használhatjuk. De akár egy vajas kenyér megbolondítására is nagyon alkalmas.

Medvehagymás só 2: 50 dkg aprított medvehagymát 10 dkg sóval addig kevergetünk míg a só feloldódik. Eztán üvegekbe töltjük és jól záródó csavaros üvegekbe tesszük. De rétegezve is rakhatjuk, 1 sor só egy sor aprított medehagyma. A rétegezés befejezeése sóval történik az üvegeket lezárjuk és 5 hétig hagyjuk érlelödni az ízeket. 

Medvehagyma fagyasztása: a jól megmosott, megszárított, aprított medvehagymákat zacskókban vagy jégkocka tartóban is lefagyaszthatóak.

Medvehagyma szárítása: a megtisztított leveleket radiátoron vagy sütőben (vigyázva nehogy megégjen) kiszárítjuk, majd porrá őrölve csavaros befőttes üvegekben sötét helyen tároljuk. Minden ragu, sült ízesítésére kiváló.

Medvehagyma vajban, zsírban

A megmosott aprított medvehagyma leveleket kevés vajjal vagy zsírral összeolvasztjuk. Kisebb csavaros üvegbe öntjük, hűtőben tárolva pár hétig tárolható. Pirítósra, szendvicsbe, húsok sütésénél remek ízesítő. Ha így fűszervajat készítünk azt kiadagolva, folpackba csomagolva fagyaszthatjuk is későbbi felhasználásra. Természetesen ilyen fűszervajat bármilyen zöld fűszerrel, spenóttal készíthetünk.
Medvehagyma fűszerolajként: A megmosott aprított medvehagyma leveleket olívaolajban elkeverjük kevés sót is adunk hozzá. Bármi más fűszerrel is társíthatjuk. Hűtőben tároljuk. Saláták ízesítésére kiváló ízhatást ad.

Spenót télre

A jól megmosott spenót levelek vastagabb ereit lehúzzuk és enyhén sós vízben megfőzzük, majd botmixerrel pépesítjük. Jól lecspegtetjük és kinyomkodva gombócokat formázunk belőlük, így hagyjuk kissé hűlni őket. A gombócokat egy tálcán a fagyasztóba tesszük és mikor csonttá fagytak bezacskózhatjuk, így már nem tudnak a gombócok összefagyni és az adagolásuk egyszerűbb.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése