A megmosott aprított medvehagyma leveleket olívaolajon ledinszteljük, hozzáadjuk a reszelt sajtot botmixerrel összeturmixoljuk, pürésítjük, majd hozzáadjuk a rusztikusra tört magvakat is, hogy jó sűrű masszát kell hogy kapjunk.
Még melegen jó záródó kb. 2 dl-es csavaros üvegekbe (ebből a mennyiségből kb 2x 1,5 dl -es üvegnyi pestót kapunk) kanalazzuk, aminek a tetejére celofánt teszünk. Az üvegeket száraz dunsztban hagyjuk másnapig kihűlni. Hűtőszekrényben tároljuk fogyasztásig, ami kb 3 hónap (felbontás után viszont pár napon belül el kell fogyasztani). Ezeket az üvegeket jelöljük meg nehogy lekvárt tegyünk bele később, mert akármilyen alaposan mossuk el megőrzik a medvehagyma aromáját!
Medvehagymás só 1: 25 dkg sót kb 20 dkg medvehagymával aprítógépben összeturmixolunk. Ekkor sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen eloszlatunk, majd kb 50 C-ra előmelegített sütőben, a sütő ajtaját nyitva tartva kb 3 óra alatt kiszárítjuk. 2 napig hagyjuk tovább a tepsiben tovább száradni a levegőn, ezután csavaros üvegekbe töltjük és fűszersóként használhatjuk. De akár egy vajas kenyér megbolondítására is nagyon alkalmas.
Medvehagymás só 2: 50 dkg aprított medvehagymát 10 dkg sóval addig kevergetünk míg a só feloldódik. Eztán üvegekbe töltjük és jól záródó csavaros üvegekbe tesszük. De rétegezve is rakhatjuk, 1 sor só egy sor aprított medehagyma. A rétegezés befejezeése sóval történik az üvegeket lezárjuk és 5 hétig hagyjuk érlelödni az ízeket.
Medvehagyma fagyasztása: a jól megmosott, megszárított, aprított medvehagymákat zacskókban vagy jégkocka tartóban is lefagyaszthatóak.
Medvehagyma szárítása: a megtisztított leveleket radiátoron vagy sütőben (vigyázva nehogy megégjen) kiszárítjuk, majd porrá őrölve csavaros befőttes üvegekben sötét helyen tároljuk. Minden ragu, sült ízesítésére kiváló.
Medvehagyma vajban, zsírban
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése