2018. szeptember 9., vasárnap

Dunsztolás


  • Vizes dunszt: Egy nagyobb méretű lábasba beletesszük a gyümölccsel vagy zöldséggel megtöltött, légmentesen lezárt, dunsztolásra váró üvegeket. Annyi langyos vizet engedünk a lábasba, hogy az üvegek "nyakáig" érjen, és elkezdjük melegíteni. A lábast befedjük egy vájlinggal a folyamat felgyorsítása érdekében. Amikor a dunsztolni kívánt üvegeken belül gyöngyözni kezd a víz akkor elzárhatjuk és fazékkal, vízzel, üvegekkel együtt, továbbra is lefedve az egészet egy pléddel jól bebugyolálva letesszük egy félreeső helyre és hagyjuk dunsztba 24 h-t! Másnap az üvegeket a vízből kivesszük, megtörölgetjük és mehetnek a hűvös kamrába. A hőkezeléssel (csírátlanítással) évekig kitartó vegyszermentes zöldségeket, gyümölcsöket fogyaszthatunk az év bármely időszakában.                                                                                                                                       
  • Száraz dunszt:  A felfőzött, szörpöket, lekvárokat forrón üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk, majd azonnal egy nagy lábasba vagy hűtőtáskába tesszük a forró üvegcséket. Tetejét befedjük eg vájlinggal, ill még pléddel körbebugyoláljuk és Ott hagyjuk kihűlni min. 1  teljes napig!  Ezután az üvegek mehetnek a hűvös kamrába.   
  • Dunsztolás mosogatógépben: A gyümölccsel, zöldséggel megtöltött és légmentesen lezárt üvegeket sorban egymás mellé bepakoljuk a mosogatógépbe és 70-80 C-os hőfokon (természetesen mosogatószer, tisztítókapszula nélkül!) elindítjuk a programot. a program lejárta után az üvegeket még 24h -ig a lezárt ajtajú mosogatógépben hagyjuk. 1 nap leteltével mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.      
  •                                                                                                            
  • Ezzel az eljárással befőtteket, szörpöket, lekvárokat, paradicsomot, zöldbabot stb... tartósíthatunk télire, tartósítószer mentesen! 

  • Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése