2018. szeptember 17., hétfő

Zakuszka vagy ajvár télire

Hozzávalók: 2 kg padlizsán, 4 nagy fej vöröshagyma (kb 1/2 kg), 1,5 kg kápia paprika, 2 kg paradicsom, 2,5 - 3 ek só, 1 csapott tk. bors, oregano, 2 fej fokhagyma, 1 erős paprika (elhagyható aki nem szereti), olaj

A padlizsánt félbe vágva, faszenes tűzön vagy sütőpapírral (vagy alufóliával) bélelt tepsire téve 220 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig puhára sütjük.
A kápia paprikákat ugyanígy sütőpapírral (vagy alufóliával) bélelt tepsire téve kb. 30 perc alatt puhára sütjük, majd kivéve azonnal lefedjük kb 15 percre alufóliával. Az apróra vágott vöröshagymát bő olajon ledinszteljük.
A padlizsánok kikapart belsejéhez, a kápia paprikák héját lehúzzuk, csumáját eltávolítjuk és a paprika húsát  hozzáadjuk. Ekkkor adhatjuk hozzá a lehúzott héjú paradicsomokat, a fokhagymát, sót, borsot, oreganót, erős paprikát is. Az összes hozzávalót kézi mixer segítségével homogén, kissé darabos állagúra aprítjuk.
Az egészet elkezdjük főzni - vigyázat mert a vége fele köpködni fog - és állandó kevergetés mellett (kb. 40-50 perc alatt) sűrűre, mártásszerűre sűrítjük a főzéssel.
  



A sterilizált üvegeket tele töltjük velük - az üvegek alját kicsit megütögetjük - tetejüket rácsavarjuk és    száraz dunsztba  téve min 1 napig hagyjuk a kis üvegeinket pihenni, aztán mehet a kamrába.

Rendkívül finom ez az örmény, grúz specialitás. Nagyon finom a reggeli pirítósra kenni, natúr húsok mellé zöldség csatniként (chutney) kínálhatjuk. Tészta vagy pizza feltétként, joghurttal keverve saláta dresszingként is használható, de chips mártogatósnak sem utolsó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése