2021. április 15., csütörtök

Indiai Naan kenyér

Hozzávalók (6 db) : 35 dkg liszt, 1,5- 2 tk só, 1-2 dl langyos víz, 2 ek sűrű joghurt, 1 tk cukor, 1 dkg élesztő, 1 ek olaj

1 dl langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, az átszitált lisztben elkeverjük a sót és a joghurtot. Mikor az élesztő felfutott azt is hozzáadjuk és összeállítjuk annyi vízzel hogy kicsit ragadós, lágy tésztát kapjunk. 1 ek olajjal lekenjük a tészta tetejét és letakarva kb 1/2 órát meleg helyen kelesztjük a kenyér tésztát. A serpenyőt szárazon előmelegítjük. 

A tésztából 6 egyenlő gombócot formázunk, majd letakarjuk őket és mindig csak egyet veszünk ki belőle, amit gyorsan kb 2-3 cm-es méretű kerek formára húzogatunk a kezünkkel (mint a fánkot).  A kenyérke tetejét hideg vízzel lekenjük és ezzel a felével lefele a forró, száraz (vagy épp csak olajjal vékonyan kikent) serpenyőbe tesszük. Az első oldalát lefedve sütjük, majd mikor a lepényke kb 2-3 perc alatt átsül és kissé felhólyagosodik, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. 

Amint kivesszük a serpenyőből egy edénybe tesszük amit lefedünk egy fedővel, konyharuhával hogy melegen tartsuk és megóvjuk a kiszáradástól. Kínáláskor tetejüket lekenhetjük olvasztott vajjal és meghinthetjük koriander levéllel, de ehetjük zöldséges raguk ill. mártogatósok mellé tunkoláshoz az indiai lepénykenyérkénket. Az alaptésztát gazdagíthatjuk lila hagymával, fokhagymával, medvehagymával vagy bármilyen zöld fűszerrel úgy hogy beledolgozzunk a tésztába. Sőt tölteni is lehet 2 nyers lepénykenyér közé húsos sajtos tölteléket, a kenyértésztát jól összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne tudjon sülés közben kifolyni és így sütjük meg mindkét oldalán.

Mártogatós (dip) : joghurt, kurkuma kedvenc zöld fűszerünkkel (pl kapor) kikeverve

A nyers tésztát hűtőben másnapig nyugodtan pihentethetjük, ha nem fogyott el, a lesütött lepénykenyereket pedig nylonban lefagyaszthatjuk, fogyasztás előtt forró serpenyőben átsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése