2020. december 30., szerda

Ünnepi sültes tál, hidegtál



Sonkatekercs: 20-25 vékony szögletes szelet gépsonka, 20 dkg natúr krémsajt, 2 dl majonéz, 1 kisebb sárgarépa, 2-3 ek ecetes torma, só, citromlé, petrezselyem zöldje
A krémsajtot a majonézzel, a reszelt répával, ecetes tormával, sóval, pár csepp citromlével és aprított petrezselyem zöldjével jól kikeverjük. A masszát csillagcsöves habzsákba tesszük és a sonkaszelet szélére egy csíkban ráigazítjuk és a sonkaszeletet feltekerjük. Kínáláskor a tekercsek végét is díszíthetjük csillagcsőrös habzsák segítségével.
Tormakrémes sonkatekercs: 10 szelet szögletes gépsonka, 18 dkg vaj, 4 csapott ek liszt, 2-3 ek reszelt ecetes torma, 2 dl főzőtejszín, 1 dl tej, só, fehér bors

8 dkg vajat felolvasztunk és a lisztet hozzáadva fehéredésig kevergetjük. Félrehúzva a tűzről apródonként hideg tejjel, tejszínnel csomómentesre keverjük, ekkor visszatesszük a tűzre, besűrítjük és sóval, fehér borssal ízesítjük. A besamellt levesszük a tűzről és ha kihűlt habosra keverjük a többi vajjal, majd hozzáadjuk a tormát is és újra kikeverjük. A sonkákat megtöltjük, feltekerjük és a tekercsek végeire habzsák segítségével kis rózsákat nyomunk. Franciasaláta alapra helyezzük.

Tojástekercs: 8 tojás, 4 ek liszt, 4 ek tejföl, 1 cs aprított petrezselyem, vegeta, 1/2 tk só, bors, kb 20 szelet gépsonka, 20 dkg reszelt sajt

A tojásokat a liszttel a tejföllel, sóval borssal vegetával habosra keverjük.Gáztepsibe sütőpapírt fektetünk amit kikenünk 2 ek olajjal és belesimítjuk a tojásos masszát. A 170 C-ra előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük. Amint kivesszük a sütőből, sütőpapírral együtt kicsúsztatjuk, majd a tetejét meghintjük a (szoba hőmérsékletű) reszelt sajttal amibe elkevertük a aprított zöldség zöldjét és befedjük a felvágottal. Óvatosan, de határozott mozdulatokkal szorosan feltekerjük úgy hogy a fólia fokozatosan lekerül a tekercsről.Önmagában, hidegtálra, de sültek mellé is kínálható.

Sajttekercs: 12 szelet sajt, 10 dkg reszelt sajt, 1 tömlős sajt, 10 dkg vaj, 8 szelet gépsonka, 5 tojás, 1 tk mustár, 1 cs petrezselyem zöldje, só, bors

A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk és az összetört sárgájákat vajjal, mustárral, sóval kikeverjük. A fehérjéket is apróra vágjuk és tömlős sajttal, sóval, borssal és aprított zöldség zöldjével kikeverjük. Gáztepsibe sütőpapírt fektetünk amit kikenünk 2 ek olajjal és a szeletelt sajtot ráhelyezzük úgy, hogy fedjék egymást. Erre rászórjuk a reszelt sajtot és betoljuk a 170 C-ra előmelegített sütőbe kb 3-4 percre (hogy a sajt megolvadjon). Amint kivesszük a sütőből, sütőpapírral együtt kicsúsztatjuk, majd a tetejére rákenjük a tojásfehérjés krémet. a tetejére jön a gépsonkasor, erre pedig a tojássárgájás krém. Nagyon apróra vágott piros Kaliforniai paprikával is megszórhatjuk a tetejét a látvány kedvéért. Óvatosan, de határozott mozdulatokkal szorosan feltekerjük úgy hogy a fólia fokozatosan lekerül a tekercsről. Ekkor a tekercset szorosan sütőpapírba tekerjük és hűtőben min. 2-3 órára hűtőbe tesszük. Ezután szeletelhetjük.

Nyársfalatkák: mini fasírtgolyók, 25 dkg koktélparadicsom, 25 dkg trappista sajt, 1 piros és 1 zöldpaprika, ízlés szerint olívabogyó

A sajtot felkockázzuk és a hozzávalókat sorban egy elfelezett hurkapálcikára fűzzük/tűzzük.

Töltött tojások: 5 főtt tojás, petrezselyem zöldje, mustár, fehér őrölt bors, kis tejföl, majonéz

A tojásokat hosszában kettévágjuk a sárgájukat óvatosan kikanalazzuk, majd egy kis tálban villa segítségével összetörjük. Tejföllel mustárral, majonézzel, zöldség zöldjével, sóval, fehér borssal ízesítjük, majd visszatöltjük a tojássárgák helyére. Izgalmasabb színvilágot érhetünk el, ha a tölteléket egy kevés főtt, pürésített brokkolit keverünk.

Paprikába töltött körözött: Túróból a szokott módon finom körözöttet készítünk , amit kicsumázott piros és fehér paprikába tömködünk. Pár órát pihentetjük, majd éles késsel szép karikákat vágunk belőle.


Szezámmagos csirkemell darabkák:  a csirkemellet kisebb darabokra vágunk, majd kiklopfoljuk, sóval borssal, vegetával ízesítünk. 1/2 óra pihentetés után lisztes, tojásos, zsemlemorzsa és szezámmag keverékébe panírozzuk,  majd forró olajban hirtelen kisütjük. 


Kolbásszal töltött sertéskaraj

A felszúrt karajba  kívül és belül sózás, borsozás kevés köménymaggal való bedörzsölés  után vékony füstölt kolbászt helyezünk, majd előbb kevés zsiradékon körbeforgatva kívül kérget sütünk neki. 
Zsírozott tepsibe 0,5 dl víz  vagy fehérbor hozzáadásával lefedve 1,5 óra alatt megsütjük (közben a húst átforgatjuk és a vége felé saját zsírjával locsolgatjuk). Tehetünk még a tepsibe felkarikázott lila hagymát, fokhagymát ill almacikkeket és répakarikákat is. Amikor elkészült min. 1/2 órát pihentetjük, mielőtt ferdén felszeleteljük.

Aszalt gyümölccsel töltött karaj: az előbbiek szerint járunk el, csak a felszúrt zsebbe előző este rumba áztatott, majd lecsepegtetett aszalt gyümölcsöket (szilvát, barackot) töltünk. A továbbiakban ugyanígy járunk el, ahogyan egyébként készül a töltött dagadó vagy a aszalt gyümölccsel töltött karaj.

A tál díszítéséhez salátalevelekkel megágyazunk, kaliforniai paprikával, narancs szeletekkel, fekete olajbogyóval, zöldség zöldjével dekorálhatunk.  Mellé francia franciasalátátmajonézes krumplisalátát krumpli salátát kínálunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése