2020. december 30., szerda

Fahéjas pudingos rúd

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 tk só, 3 ek cukor, 1 tojás, 2 tojás sárgája, 3 dl tej, 6 dkg vaj, 3 dkg élesztő

Puding: 1 cs vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 4 ek cukor, 5 dkg vaj

Hempergetéshez: 2 ek olvasztott vaj, ezután 1 csapott ek fahéj 5-6 ek cukorral elkeverve, 

A pudingot a szokott módon tejben megfőzzük, majd a vajjal kihabosítjuk és félretesszük hűlni. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálban ezalatt a lisztet a sóval, cukorral a tojássárgákkal, az egész tojással, a maradék tejjel és az időközben elkészült kovásszal összeállítjuk, menet közben az olvasztott vajat is beledolgozzuk. A tésztát ezután langyos helyen, lefedve kb 40-50 percig hagyjuk kelni. Lisztezett deszkán 12 gombócra osztjuk a kelt tésztát és egyenként hosszúkásra nyújtjuk őket. 

A pudingos tölteléket egy kanál segítségével az ovális rész szélére tesszük. Gondolatban elfelezzük a tésztát és a másik felét kb. félig derelyemetsző segítségével csíkokra bevagdossuk. Előbb az oldalakat ráhajtjuk a krémre, majd feltekerjük és a felcsíkozott részt ráhajtjuk a roládokra.

                 A formázott tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és konyharuhával letakarva újabb 40 percet hagyjuk pihenni. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt világosra sütjük. 


Amint kisült az olvasztott vajjal lekenjük, fahéjas cukorba forgatjuk őket és már kínálhatjuk is.

Természetesen gyümölcsdarabos túróval, lekvárral vagy Nutellával is lehet tölteni a Badeni tekercsekhez hasonló pudingos rudacskákat. A hempergetésnél akár cukros diót is választhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése