2020. december 13., vasárnap

Pozsonyi kifli márványosan, omlósan

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 3 ek porcukor, 2 tojássárgája, csipet só, 10 dkg zsír + 8 dkg vaj

Diós töltelék: 1 dl tej, 20 dkg darált dió, csipet fahéj, 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, reszelt citromhéj

Kenéshez: 1 tojás sárgája és fehérje (külön)

A töltelékhez a tejet a cukorral épp felmelegítjük (de nem forraljuk!), elzárjuk alatta a gázt, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a darált diót, fahéjat, a reszelt citromhéjat és jól átkeverjük az egészet, majd félre tesszük.

Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. 

Ez alatt a lisztben elmorzsoljuk a vajat és a zsírt, hozzáadjuk a porcukrot, sót, a tojások sárgáját. A felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk és a tésztát összegyúrjuk, majd minden pihentetés nélkül kb 28-30 golyócskát formázunk, melyeket egyenként kissé oválisra nyújtunk (kb 2 cm-es vastagságúra). A töltelékből pont annyi kis rudacskát hengergetünk ki, amennyi golyócska lett a tésztából. A tésztákba beletekerjük a diókrémet, patkó formákat hajlítunk (aki jobban szereti kinyújthatja a tésztát, kivághat téglalapokat és feltekerheti).  

Zsíros vagy sütőpapíros tepsire tesszük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Tetejét 1 egy egész tojással hosszanti irányban (!) megkenjük és  1/2 órán át szoba hőmérsékleten pihentetjük.

Utána megkenjük 1 tojásfehérjével keresztirányban (!) és  és 1/2 órán át hideg helyre (télen erkélyre, nyáron kamrába) tesszük. Sütőbe helyezés előtt a bejglik tetejét és oldalait is megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben. Ezután 180 °C-ra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt világos, márványosra sütjük a beigliket.

Természetesen készíthetünk mákos vagy gesztenyés tölteléket is a kis omlós patkókba. A mákos töltelék ugyanúgy készül, mint a diós de itt tehetünk bele mazsolát is. A gesztenyemasszát pár csepp rummal lazíthatjuk úgy, hogy formázható legyen.

A tésztát megfelezhetjük és akkor a feléből 2 rúd bejglit, a másik feléből pedig a pozsonyi kifliket készítjük el. 

http://kiprobalva.blogspot.com/2014/06/makos-dios-beigli-az-igaz-i.html




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése