2014. június 22., vasárnap

Mákos-diós bejgli - az IGAZI :)

Ez a recept átmenet a bejgli és a kalács között, de nekem ez az IGAZI, mert nagymamámnál így készült.

Tészta (4 rúdhoz): 1/2 kg liszt, 25 dkg vaj (vagy fele zsír/fele vaj), 2 tojás, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, csipet só, tej
Kenéshez: 1 tojás sárgája, majd egy tojás fehérje

Máktöltelék (2 rúdhoz): 25 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, citromhéj
A tejet felforraljuk, hozzákeverjük a mákot és a cukrot (sűrű, ragacsos massza legyen!)

Diótöltelék (2 rúdhoz): 25 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 5-10 dkg mazsola (elhagyható), citromhéj
1,5 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót és jól összekeverjük.

Először mindig a tölteléket készítjük el!
Ezután a  lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert (egész) tojásokat, a sót, porcukrot, és a cukros tejben felfuttatott élesztőt. 
Gyorsan összedolgozzuk és meleg helyen letakarva 2 órán át hagyjuk kelni a tésztát. 4 kisebb cipót formázunk belőle, majd egyenként kb. 1/2 cm-es - téglalap alakúra - kinyújtjuk.
Rákenjük a teljesen kihűlt  tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyjuk, majd úgy csavarjuk össze, hogy a csavarás vége alulra kerüljön.
Sütőlemezre helyezzük, melyet vékonyan kizsíroztunk.
Tetejét megkenjük 1 tojásfehérjével keresztirányban (!) és  és 1/2 órán át hideg helyre (télen erkélyre, nyáron kamrába) tesszük. Utána 1 egy egész tojással hosszanti irányban (!) megkenjük és  1/2 órán át szoba hőmérsékleten pihentetjük.
Sütőbe helyezés előtt a bejglik tetejét és oldalait is megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben.
Kb 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt sül meg a beigli.

Készthetünk gesztenyés tölteléket is.
Gesztenye töltelék (2 rúdhoz): 60 dkg gesztenye massza, 20 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 ek rum, 3-4 ek tejszín vagy tej
A massza hozzávalóit kikeverjük hogy laza, de kenhető masszát kapjunk.


A tésztát megfelezhetjük és a feléből 2 rúd bejglit, a többiből pedig Pozsonyi kifliket készíthetünk.

Alufóliába csomagolva a bejgli nyugodtan fagyasztható. Fogyasztás előtt 6-8 órával a fagyasztóból kivéve, szoba hőmérsékleten hagyjuk a bejgliket kiolvadni. Élvezeti értékük hasonló a frissen sütött bejgliéhez!

Boltihoz hasonló bejgli

A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz.

Mákos (3 rúdhoz): 42,5 dkg mák, 25 dkg kristálycukor, 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy darált kekszmorzsa , mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg, 2,5 dl víz

Diós (3 rúdhoz): 42,5 dkg dió, 25 dkg kristálycukor, 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy darált kekszmorzsa, mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg, 2,5 dl víz

A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni!!!

Gesztenyés töltelékkel : 1 bejglihez egy 25 dkg -os gesztenyemasszát kell számolni (lehet 27 dkg is! ) amit lazíthatunk egy kis rummal vagy rumaromával. De ne legyen túl lágy! Ízesíteni porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt narancshéjjal is lehet.

Aszalt szilvás – mogyorós bejgli

Töltelék 2 rúd bejglihez20 dkg szilvabefőtt, 10 dkg aszalt szilva, 5dkg darált mogyoró, 5dkg mazsola, 6 dkg pudingpor, vaníliás cukor, narancshéj, citromhéj, 1/2 kávéskanál fahéj, 1/2 kávéskanál őrölt koriander, 2,5 cl rum

Az aszalt szilvát össze kell vágni és összekeverni a mazsolás rummal. A szilvabefőttet is apróra összevágni és hozzáadni a fűszereket. A darált mogyorót össze kell keverni a pudingporral. A pudingporos mogyorót keverjük össze a szilvatöltelékkel.

A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie, mint a tésztának. Vagyis egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.

Tészta (6 db bejglihez )90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12.5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2,5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojássárgája , és 1 dl hideg cukormentes főzőtejszín valamint kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.

A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!

Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie és az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.

Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát. Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket (vizes kézzel belenyomkodjuk a tölteléket) és csak másnap reggel előmelegített sütőben kell sütni!

A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Letakarni nem szabad! Éjszaka hűvös helyen, de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.

Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet, hogy nyújtható legyen!Nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!

Másnap reggel kell megsütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni (így nem fog megrepedni!). Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-percig kell sütni.

A kihűlt bejgliket folpackba csomagolva sokáig eltarthatjuk, de berakhatjuk a fagyasztóba is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése