Diótöltelék (2 rúdhoz): 25 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 5-10 dkg mazsola (elhagyható), citromhéj
1,5 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót és jól összekeverjük.
Először mindig a tölteléket készítjük el!
Ezután a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert (egész) tojásokat, a sót, porcukrot, és a cukros tejben felfuttatott élesztőt.
Gyorsan összedolgozzuk és meleg helyen letakarva 2 órán át hagyjuk kelni a tésztát. 4 kisebb cipót formázunk belőle, majd egyenként kb. 1/2 cm-es - téglalap alakúra - kinyújtjuk.
Rákenjük a teljesen kihűlt tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyjuk, majd úgy csavarjuk össze, hogy a csavarás vége alulra kerüljön.
Sütőlemezre helyezzük, melyet vékonyan kizsíroztunk.
Tetejét megkenjük 1 tojásfehérjével keresztirányban (!) és és 1/2 órán át hideg helyre (télen erkélyre, nyáron kamrába) tesszük. Utána 1 egy egész tojással hosszanti irányban (!) megkenjük és 1/2 órán át szoba hőmérsékleten pihentetjük.
Mákos (3 rúdhoz): 42,5 dkg mák, 25 dkg kristálycukor, 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy darált kekszmorzsa , mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg, 2,5 dl víz
Diós (3 rúdhoz): 42,5 dkg dió, 25 dkg kristálycukor, 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy darált kekszmorzsa, mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg, 2,5 dl víz
A vizet a cukorral jól fel kell
forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell
hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni!!!
Gesztenyés töltelékkel : 1 bejglihez egy 25 dkg -os gesztenyemasszát kell számolni (lehet 27 dkg is! ) amit lazíthatunk egy kis rummal vagy rumaromával. De ne legyen túl lágy! Ízesíteni porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt narancshéjjal is lehet.
Aszalt szilvás – mogyorós bejgli
Töltelék 2 rúd bejglihez: 20 dkg szilvabefőtt, 10 dkg aszalt szilva, 5dkg darált mogyoró, 5dkg mazsola, 6 dkg pudingpor, vaníliás cukor, narancshéj, citromhéj, 1/2 kávéskanál fahéj, 1/2 kávéskanál őrölt koriander, 2,5 cl rum
Az aszalt szilvát össze kell vágni és összekeverni a mazsolás rummal. A
szilvabefőttet is apróra összevágni és hozzáadni a fűszereket. A darált
mogyorót össze kell keverni a pudingporral. A pudingporos mogyorót keverjük
össze a szilvatöltelékkel.
A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi
dkg -nak kell lennie, mint a tésztának. Vagyis egy 27 dkg-os tésztát
27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Tészta (6 db bejglihez ): 90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12.5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2,5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojássárgája , és 1 dl hideg cukormentes főzőtejszín valamint kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.
A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod
akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége
határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának
keménynek kell lennie és az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük
hűtőbe.
Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát. Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket (vizes kézzel belenyomkodjuk a tölteléket) és csak másnap reggel előmelegített sütőben kell sütni!
A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell
lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával,
hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Letakarni nem
szabad! Éjszaka hűvös helyen, de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen
van tárolva akkor túlkel.
Olyankor mikor ragacsos, nem
nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet, hogy nyújtható legyen!Nem szabad
lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
Másnap reggel kell megsütni! Akkor
már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen
a legaljáig a tésztának, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni (így nem fog megrepedni!).
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-percig kell sütni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése