2014. június 22., vasárnap

Hatlapos és Horthy lepény


Tészta: 55 dkg liszt, 1 pohár (~20 dkg) cukor, 1 jó ek. fagyos zsír, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 tojás és annyi tej (kb 1,5 dl), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.

Krém: 1,5 liter tej, 12 púpos ek. liszt, 5 ek. kakaó, 8 ek. cukor, 15 dkg vaj

A tésztát összeállítjuk és 6 cipót formálunk belőle, majd egyesével a tepsi  zsírozott hátulján  (!) kisütjük őket. 


                                                                                                                     
                     A lisztet a kakaóval, a cukorral és annyi tejjel kavarjuk el, hogy csorgatható legyen. A többi tejet feltesszük forrni. 

Ha felforrt, óvatosan belecsorgatjuk a kakaós masszát és addig kevergetjük (takarékon), míg be nem sűrűsödik. A tűzről levéve kicsit hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a vajat. Megtöltjük vele a lapokat és legalább 1 napig nylonba zárva hagyjuk a tésztát puhulni.


______________________________________________________________

Horthy lepény
Tészta: 50 dkg liszt, 4 tojás, 4 ek cukor, 4 ek olvasztott zsír, 4 ek tej, 1/2 cs sütőpor

Krém: 20 dkg cukor (kb 10 ek.) , 1 l tej, 6 ek liszt, 6 ek cukrozatlan kakaópor, 15 dkg vaj, pár csepp rumaroma

A tészta hozzávalóit jól kidolgozzuk és 4 cipót formázunk belőle, melyeket egyenként a tepsi hátulján kisütjük.
A cukrot karamellizáljuk, majd a tej felét óvatosan csorgatva hozzáadjuk - nehogy megcsapjon a karamell (!). A tej másik felét elkeverem a liszttel és a kakaóval majd szépen besűrítem vele a  karamellt. 
Ha a krém kihűlt beledolgozzuk a szoba hőmérsékletű vajat és hozzáadjuk a pár csepp rumaromát is.
A krémmel megtöltjük a lapokat, tetejére csokimázat öntünk, majd legalább 1 napig nylonba zárva hagyjuk a tésztát puhulni.
Sokan ezt a süteményt karamellás hatlaposnak hívják ők értelemszerűen a tésztából hat lapot sütnek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése