Tészta: 55 dkg liszt, 1 pohár (~20 dkg) cukor, 1 jó ek. fagyos zsír, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 tojás és annyi tej (kb 1,5 dl), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
Krém: 1,5 liter tej, 12 púpos ek. liszt, 5 ek. kakaó, 8 ek. cukor, 15 dkg vaj
A tésztát összeállítjuk és 6 cipót formálunk belőle, majd egyesével a tepsi zsírozott hátulján (!) kisütjük őket.
Ha felforrt, óvatosan belecsorgatjuk a kakaós masszát és addig kevergetjük (takarékon), míg be nem sűrűsödik. A tűzről levéve kicsit hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a vajat. Megtöltjük vele a lapokat és legalább 1 napig nylonba zárva hagyjuk a tésztát puhulni.
______________________________________________________________
Krém: 20 dkg cukor (kb 10 ek.) , 1 l tej, 6 ek liszt, 6 ek cukrozatlan kakaópor, 15 dkg vaj, pár csepp rumaroma
A krémmel megtöltjük a lapokat, tetejére csokimázat öntünk, majd legalább 1 napig nylonba zárva hagyjuk a tésztát puhulni.
Sokan ezt a süteményt karamellás hatlaposnak hívják ők értelemszerűen a tésztából hat lapot sütnek :)
Horthy lepény
Tészta: 50 dkg liszt, 4 tojás, 4 ek cukor, 4 ek olvasztott zsír, 4 ek tej, 1/2 cs sütőpor
Krém: 20 dkg cukor (kb 10 ek.) , 1 l tej, 6 ek liszt, 6 ek cukrozatlan kakaópor, 15 dkg vaj, pár csepp rumaroma
A tészta hozzávalóit jól kidolgozzuk és 4 cipót formázunk belőle, melyeket egyenként a tepsi hátulján kisütjük.
A cukrot karamellizáljuk, majd a tej felét óvatosan csorgatva hozzáadjuk - nehogy megcsapjon a karamell (!). A tej másik felét elkeverem a liszttel és a kakaóval majd szépen besűrítem vele a karamellt. A krémmel megtöltjük a lapokat, tetejére csokimázat öntünk, majd legalább 1 napig nylonba zárva hagyjuk a tésztát puhulni.
Sokan ezt a süteményt karamellás hatlaposnak hívják ők értelemszerűen a tésztából hat lapot sütnek :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése