2020. december 15., kedd

Mákos ködmönujj

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kk só, 15 dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 tojás, tej (kb 1-1,5 dl), 1/2 citrom reszelt héja (elhagyható) 2,5 dkg élesztő, csipet cukor, 1,5 dl tejföl + 1/2 dl tej,  

Töltelék: 40 dkg mák + 12 dkg cukor darálva, 3 ek sárgabarack lekvár, 1,5-2 reszelt alma kinyomkodva, 1/2 marék tejbe áztatott (kinyomkodott) mazsola (elhagyható), 1/2 citrom reszelt héja kikeverve  ha kevésbé lédús az almánk akkor pár csepp tejjel lazíthatjuk a tölteléket +1 tojás a kenéshez

A meglangyosított tejföllel + tejjel elkeverjük az élesztőt egy csipet cukrot is adunk hozzá. A vajat a lisztben elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojást a sót. 

Ezután a megkelt élesztős tejfölt és a kis langyos tejet is hozzácsorgatjuk, majd lágy tésztát dagasztunk belőle. A tészta tetejét vékonyan lekenhetjük olajjal hogy ne száradjon ki és meleg helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát 2-3 adagra szedjük és egyesével téglalap alakúra kinyújtjuk. 

Tetejét a kikevert töltelékkel gazdagon megkenjük, majd mint a bejglit feltekerjük. A hengereinket U alakúra hajlítjuk (a tekerés az aljára kerüljön) és a tepsire helyezve még 1/2 órát pihentetjük.

   

 Ekkor a tetejüket lekenjük felvert tojással, megszurkáljuk ( hogy ne repedjenek ki), és előmelegített sütőben kb. 180 °C-on 25-30 perc alatt készre sütjük.

Természetesen a ködmönujj készíthető diós töltelékkel is.

A recept Borbás Marcsi receptje alapján jegyezve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése