2015. március 18., szerda

Sült tejbegrízkocka törökösen - és Sütlaç

Hozzávalók: 1 l tej, 10 dkg búzadara, 3 cs vaníliás cukor, 2-3 ek cukor, 1 tk őrölt fahéj, 5 dkg darálatlan mák (elhagyható)

A tejből a darából, a cukorból, fehéjból és vaníliás cukorból egy hideg vízzel kiöblített edényben a szokott módon, kicsit sűrűbb tejbegrízt készítünk. 

Levéve a tűzről hozzákeverjük a darálatlan mákot. Egy közepes tepsit hideg vízzel kiöblítünk és a beleöntjük az elkészült forró tejbegrízt, aminek a tetejét simára eligazítjuk. Előbb hagyjuk lehűlni, majd hűtőben kb. 
1,5-2 óra alatt hagyjuk teljesen megdermedni. Tálaláskor négyzetre, téglalapra, rombuszra szeleteljük. 
A desszertünk alapreceptjét természetesen kedvünk szerint variálhatjuk. Adhatunk hozzá kókuszreszeléket, csokipasztillát, pisztácia darabokat, aszalt gyümölcsöt. Ha igény  gyümölcsöt teszünk bele akkor adjunk hozzá + 1 ek búzadarát, hogy a friss gyümölcs leve ne áztassa teljesen el a grízt. Ha kihűlt bevonhatjuk a tetejét 1 cs színezett tortazselével, amit kirakhatunk idénygyümölccsel.
Kínáláskor meghinthetjük kakaóporral vagy fahéjjal, adhatunk mellé gyümölcs pépet, bármilyen szirupot vagy lekvárt is.
Nyáron nagyszerű választás ez a hűsítő ez a török desszert. 

Sütlaç az eredeti török desszert sült tejberizs 

Hozzávalók: 1,5 l tej, 15 dkg rizs, 15 dkg cukor, 3 cs vaníliás cukor, 1,5 dl víz, 3 tojássárgája, 4 kk (rizs) liszt, reszelt citromhéj

A rizst feltesszük a vízben lassú tűzön főni. Mikor a vizet elfőtte, ráöntjük a cukorral, a fele adag vaníliás cukorral elkevert tejet, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és még kb 6-8 percig főzzük. Kevés tejjel kikeverjük a tojások sárgáját (vigyázva nehogy kicsapódjon!) és mikor levesszük a rizst a tűzhelyről elkeverjük vele. Sütésálló, vízzel kiöblített tálkákba adagoljuk a főtt rizst, majd a tálkákat egy tepsibe tesszük amibe annyi vizet öntünk, hogy kb 2/3-ig ellepje a tálkákat. A tálkák tetejére hintjük a megmaradt vaníliás cukrot, majd 200 C-ra előmelegített sütőbe toljuk és kb 40-50 perc alatt készre sütjük. A tetején kicsit meg fog barnulni, karamellizálódni a cukor. Kicsit hasonlít a francia créme brüléehez .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése