2020. szeptember 15., kedd

Créme brulée

Hozzávalók (4 adaghoz): 2,5 dl habtejszín, 1 dl tej, 10 dkg cukor, 1/2 vanília rúd, 3 tojássárgája, 1 tojás fehérje            szórásnak: barna cukor

A tejszínt, a tejet kevés cukorral, a vanília rúddal felforraljuk. Közben a tojások sárgáját többi cukorral kikeverjük, majd 1 tojásnak a fehérjét is hozzákeverjük.  A tűzről levéve kivesszük a vanília rudat és kicsit hagyjuk hűlni a tejszínt. Mikor már csak langyos, óvatosan hozzákeverjük a tejes főtt krémhez a tojássárgájás masszát. Ezután kézi habverővel (!) az egészet habosra keverjük. Ha gépi habverőt használunk nem lesz megfelelő az állaga és nem lesz kellemesen lágy a krém.

Ezt az adagot 4 szuflé formába öntjük. A formákat egy magas falú tepsibe helyezzük és a tepsibe annyi vizet engedünk, hogy a tálkákat 2/3-ig fedje a víz. 150 °C-ra előmelegített, légkeverésesre állított sütőben kb. 1 óra alatt "megsütjük" az égetett desszertünket. Ha a krém közepe megszilárdult, akkor biztosan készen van. A tálkákat kihűtjük és fóliával letakarva fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Tálalás előtt a krémek tetejére barna cukrot hintünk és karamellizáló pisztollyal (zsebsárkánnyal) vagy a sütő grill fokozatán kb 2 perc alatt (!) a cukrot "rákaramellizáljuk" a krémünk tetejére (hogy a krém ne tudjon felmelegedni a grillezés során a tálkákat egy hideg vízzel és jégkockákkal teli tepsibe állítjuk).  Ezután azonnal fogyasztjuk a francia  (ejtsd Krém brülé) csodát. Feltörjük roppanós karamellt és az alatt megbújó selymes vanília krémmel együtt fenséges desszertünk bizonyosan a vendégek kedvencévé válik.

Természetesen készíthetünk karamellt serpenyőben, amit aztán rácsorgatunk a krémünk tetejére.

A spanyolok Katalán  kréme annyiban különbözik ettől a francia verziótól, hogy fahéjjal és citrommal egészítik ki az ízhatást.

Gyümölcsök karamellkéregben

Hozzávalók: 2 banán, 2 alma, 20 dkg magozott meggybefőtt, 10 dkg zsírszegény túró, 3 dl natúr joghurt, 1 mk vanília aroma, 1 ek cukor,

A gyümölcsöket megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk és 4 tűzálló kis tálkába egyenletesen belekanalazzuk. A tálkákat egy tepsibe helyezzük. A túrót a joghurttal, a vaníliaaromával és 1 ek cukorral lazán elkeverjük és a gyümölcsökre halmozzuk. A kész pohárkák tetejére 1/2 ek cukrot szórunk és 250 C-ra előmelegített sütőbe toljuk és pár perc alatt a cukrot rákaramellizáljuk. Forrón kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése