Tálalás előtt a krémek tetejére barna cukrot hintünk és karamellizáló pisztollyal (zsebsárkánnyal) vagy a sütő grill fokozatán kb 2 perc alatt (!) a cukrot "rákaramellizáljuk" a krémünk tetejére (hogy a krém ne tudjon felmelegedni a grillezés során a tálkákat egy hideg vízzel és jégkockákkal teli tepsibe állítjuk). Ezután azonnal fogyasztjuk a francia (ejtsd Krém brülé) csodát. Feltörjük roppanós karamellt és az alatt megbújó selymes vanília krémmel együtt fenséges desszertünk bizonyosan a vendégek kedvencévé válik.
Természetesen készíthetünk karamellt serpenyőben, amit aztán rácsorgatunk a krémünk tetejére.
A spanyolok Katalán kréme annyiban különbözik ettől a francia verziótól, hogy fahéjjal és citrommal egészítik ki az ízhatást.
Gyümölcsök karamellkéregben
Hozzávalók: 2 banán, 2 alma, 20 dkg magozott meggybefőtt, 10 dkg zsírszegény túró, 3 dl natúr joghurt, 1 mk vanília aroma, 1 ek cukor,
A gyümölcsöket megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk és 4 tűzálló kis tálkába egyenletesen belekanalazzuk. A tálkákat egy tepsibe helyezzük. A túrót a joghurttal, a vaníliaaromával és 1 ek cukorral lazán elkeverjük és a gyümölcsökre halmozzuk. A kész pohárkák tetejére 1/2 ek cukrot szórunk és 250 C-ra előmelegített sütőbe toljuk és pár perc alatt a cukrot rákaramellizáljuk. Forrón kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése