2014. június 8., vasárnap

Meggybefőtt és cseresznyebefőtt hagyományosan

Hozzávalók: meggy, cseresznye, cukor

A friss gyümölcsöt alaposan megmossuk (a meggyet vízben kimagvaljuk) és tiszta üvegekbe tesszük.
A cseresznyére 2 ek., a meggyre 3 ek. cukrot hintünk. Készíthetünk vegyes befőttet is (fele meggy, fele cseresznye - vegyes gyümölcslevesnek felhasználhatjuk télen).Van aki pár szegfűszeget is dob ilyenkor az üvegekbe.
A befőttel telt üvegeket meleg vízzel felöntjük és csavaros zárókupakkal légmentesen lezárjuk. Az üvegeket egy nagy lábosba tesszük szorosan egymás mellé és felöntjük annyi meleg vízzel, hogy min. az üvegeket 2/3 részig ellepje kívülről a víz, majd az egészet elkezdjük lassan  forralni.


Gyöngyözéstől számított 10 perc után ( a gyümölcsökkel telt üvegek vizének kell belülről gyöngyözni!) ami kb 1,5 óra után történik meg, elzárjuk a gázt és egy félreeső helyre az egész pakkot eltesszük száraz dunsztba egy nagy pléddel bebugyoláljuk vagy hűtőtáskába tesszük.

Másnap mikor az egész teljesen kihűlt az üvegeket kivesszük, megtörölgetjük és mehet a hűvös kamrába a polcra. Ha minden tiszta és a dunsztolás is hibátlan akkor a befőtt minden tartósítószer nélkül is eláll évekig!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése