2014. június 8., vasárnap

Kovászos uborka

Az uborkákat megmossuk (minden 5 literes üvegez kb 2 kg uborkát számolunk), végeit levágjuk és hosszában 4-be, 6-ba vágjuk, majd egy üvegbe szorosan egymás mellé helyezzük. Mehet 1-2  szál kapor és pár fokhagyma gerezd is az ubik közé. Van aki szemes borsot is dob az üvegbe.
Vizet forralunk, amibe literenként 1 csapott ek. sót adunk, majd hagyjuk langyosra/melegre visszahűlni, és felöntjük vele az üvegeket. 

A víz lepje el az uborkákat teljesen, különben bepenészedik és fel is puhul az uborka. Az üvegbe az uborkák  még egy fél szelet kenyeret teszünk, tetejét lefedjük (nem lezárjuk!) egy kis tányérkával és mehetnek az üvegek a napra! Ha nagyon tűz a nap akkor inkább csak meleg helyere. Tegyünk alá mindig egy tálcát ha esetleg kifutna a leve.
Kb. 3 nap alatt elkészül a mennyei nyári savanyúság, ami - leszűrés után, hűtőben tárolva - hidegen rendkívül frissítő! Ez a folyamat más néven a fermentálás. A fermentált ételek rendkívül hasznosak a szervezetünk számára.
Természetesen a kapor elhagyható. Aki szereti tehet bele tormát is.
Kovászos uborkát télire is tehetünk el. A szokásos módon kovászolt, beért uborkákat az üvegből kivesszük és lemossuk. A levét leszűrjük, felforraljuk és az újra üvegbe felsorakoztatott uborkákra öntjük. A tetejére 1 késhegynyi szalicilt (vagy NaBenzoátot) teszünk és mehet a hűvös kamrába a polcra.

Lisztérzékenyeknek is lehet fogyasztani, ha a kenyeret hámozott 2-3 db krumplidarabbal helyettesítjük mégpedig úgy hogy az összevágott, megpucolt krumplidarabok felét az üveg aljába tesszük, rá az uborkák, felülre a krumplidarabok másik fele. Rá a langyos sós víz. Az üvegeket lefedjük és irány a meleg. Kb. 3-4 nap után mehetnek kisebb üvegekbe és be a hűtőbe.
Annyi a különbség, hogy ennek a fajtának még napfényre sincs szüksége. Elegendő ha melegben vannak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése