Hozzávalók: 10 dkg bacon szalonna (vagy sonka), 80 dkg burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma (vagy lilahagyma), 2 tojás, só, bors, snidling, zsemlemorzsa, kevés tej vaj vagy zsír
Az apróra felkockázott szalonnát kisütjük és félre tesszük. A megfőtt, kissé kihűlt burgonyát sóval, borssal ízesítjük és összetörjük. Hozzáadjuk a 2 felvert tojást, a kis szalonnakockákat, az apróra vágott snidlinget és vöröshagymát. A krumpihoz adhatjuk a kisült szalonna zsírját (1-2 ek) vagy egy kevés vajat is. Ha további lazítésra van szüksége akkor kevés tejet adunk ég hozzá. Az egészet összedolgozzuk és egy zsemlemorzsával meghintett sütőpapíron kinyújtjuk a tésztát.
Egy közepes pohárral kiszaggatjuk a "pogácsákat" és sütőpapírral bélelet tepsibe sorakoztatjuk őket.
Kevés zsemlemorzsát hintünk a tetejére (ha nagyon száraznak találjuk, a tetejét meglocsolhatjuk egy kevés szalonnazsírral) és 190 C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt világosra sütjük. Az arányokat megtartva variálhatjuk a masszát, a Grattan burgonya tetejét sütés előtt meghinthetjük reszelt sajttal is. Bármilyen sült hús mellé kínálhatjuk ezt a remek krumplis köretet.Egy kedvünk szerint kikevert mártogatóssal önállóan, vacsorára is kínálható, mert rendkívül laktató.
Egyébként a kinyújtott krumplis tésztát - folpackkal lefedve - betehetjük egy éjszakára a hűtőbe és másnap kb 1/2 órával korábban kivesszük a hűtőből és innen folytathatjuk a folyamatot. Ha vendégsereget várunk akkor így elő tudjuk készíteni a köretet.
Az eredeti Grattan burgonyát tejszínnel kevert tejben főzik, de így is remek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése