2024. augusztus 9., péntek

Saksuka a közelkeleti lecsó

Hozzávalók (4 főre): 1 nagy fej vöröshagyma, sárga, zöld és piros színű paprika (minél többféle; kápia, TV paprika, erős paprika annál finomabb lesz a lecsó!),  2 g fokhagyma, paradicsom, só, bors, chili paprika (vagy cayenne paprika), római kömény, koriander,  csipet cukor vagy méz, fahéj, zöldség zöldje, 4 tojás, feta sajt (elhagyható),

1 kisebb fej hagymát kevés zsiradékon üvegesre dinsztelünk. Ekkor hozzáadjuk a sokféle paprikát és elkedjük ledinsztelni. Mikor kezd a paprika puhulni, az apróra vágott (meghámozott) paradicsomot, fokhagyma zúzalékot is hozzáadjuk. Aki szereti, ezen a ponton tehet bele felkockázott padlizsánt ill cukkinit is. Sóval, borssal, római köménnyel, korianderrel, csipet cukorral vagy mézzel, chilivel és fahéjjal tovább pároljuk. Ha csípősebb ízt szeretnénk akkor 2-3 karika erőspaprikát is tehetünk bele. Mikor már majdnem kész, kis fészkeket készítünk a lecsóba a tojásoknak és egyesével a fészkekbe eresztjük. Picit várunk és egy villával a tojássárgája körül körbe-körbe húzogatjuk a villát, hogy a tojás fehérje megjelenjen. Így próbáljuk a szép tükörtojás formát kialakítani. Meghintjük aprított zöldség zöldjével és már kínálhatjuk is. Aki szereti tör rá feta sajtot is. Autentikusan kenyeret, bagettet mártogatva / tunkolva fogyasztják a zsidó lecsót. Van húsos változat is, ilyenkor a darált húst a vöröshagymával együtt kell ledinsztelni, a folyamat onnantól teljesen megegyezik a vegetáriánus recepttel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése