2024. április 14., vasárnap

Zödborsópüré, sült hússal, roston sült hallal

Hozzávalók: 50 dkg zöldborsó, 1 tk szódabikarbóna, olívaolaj, 3-4 bazsalikom levél (és/vagy mentalevél), csipet só, 1/2 lime (vagy citrom) leve,

A zsenge zöldborsót lobogó sós, szódabikarbónás vízbe dobjuk és kb 5 percig főzzük, majd leszűrjük és azonnal jéghideg (jeges) vízbe szórjuk (így őrzi meg a gyönyörű, harsány zöld színét)

Ha teljesen kihűlt egy tumixgépbe szórjuk a borsót 1-2 kanállal teszünk a jeges vízből is mellé. Hozzádobjuk a bazsalikom levelet, 1/2 lime levét, csipet sót és egy kevés olívaolajat öntünk hozzá. Aki szereti tehet bele kevés menta levelet is. Ezután leturmixoljuk a zöldborsópürét. Ezután a selymes hatás elérésének érdekében átpasszírozzuk a borsópürét (de kínálhatjuk ebbe a formában rusztikusan is). Mártásszerű textúrát kialakítva sült húsok, grillezett húsok, halak mellé kínáljuk az igazán finom ízhatású borsópürét köretként, kiegészítő köretként, akár látványelemként. Van aki kevés tejszínnel lazítja a borsópürét. Tányérdekorációként felhasználhatjuk a zöldborsó zsenge leveleit, mert rendkívül finom borsóízűek és remekül mutatnak a tányéron.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése