2024. április 14., vasárnap

Savanyú káposzta birsalmával és húsgombóccal

Húsgombóchoz: 70 dkg darált hús, póréhagyma, 10 dkg rizs, só, bors, 1 tojás

Hozzávalók: 10 dkg szalonna, 1 kg savanyú aprókáposzta, 1 fej vöröshagyma, 1/2 zöld és kevés erőspaparika, só, bors, 6 dl almalé, 2 nagy (kb 50 dkg) birsalma, lestyán és tárkonylevél, kakukkfű, borsikafű, 20 dkg tejföl

A húsgombócokhoz a húst a fűszerekkel és az aprított, ledinsztelt póréhagymával, felvert tojással és a jól átmosott nyers rizzsel összeállítjuk, majd kb 1 órát hagyjuk az ízeket összeérni, majd vizes kézzel gombócokat formázunk belőlük. 

10 dkg apróra kockázott, kisütött szalonna zsírján lepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kicsit apróbbra vágott savanyú aprókáposztát. Mehet bele az erős paprika, bors, kakukkfű, borsikafű. Mikor a hagyma és a káposzta kicsit ledinsztelődött beletesszük a nagy serpenyőbe a hagyma tetejére a húsgombócokat. Az egészet felöntjük az almalével és még annyi vízzel (vagy zöldség alaplével), hogy ellepje a húsgolyókat. kb 40 percig. Ekkor beledobjuk a közepesre kockázott birsalmakockákat is és további kb 20 percig tovább pároljuk, ha szükséges adunk még hozzá vizet. Végül a tejfölt apróra vágott lestyán és tárkonylevéllel kikeverve hozzákeverjük és a kisütött szalonnapörcöket a tetejére szórva kínálhatjuk is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése