2024. március 19., kedd

Piskótatekercs torta


Piskóta: 7 tojás, 7 ek liszt, 7 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 kk szódabikarbóna

Gyümölcsíz: bármilyen lekvár vagy friss pirosbogyós gyümölcsök sűrű péppé főzve (+ egész friss gyümölcsök is mehetnek majd a péphez)

Tejszínes krém: 40 dkg mascarpone, 2,5 dl habtejszín, 1 tk vanília aroma

A habtejszínt keményre felverjük, majd hozzáadagoljuk apródunként a mascarponét és az egészet habosra keverjük. 6 tojásos hagymányos, vékony piskótát sütünk egy nagy sütőpapírral bélelt gáztepsiben 150 C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt. A még langyos piskótát megkenjük a pirosbogyós gyümölcslekvárral, majd rákenjük a tejszínes krémet úgy hogy a torta bevonásához teszünk félre belőle egy adagot. Megszórhatjuk friss gyümölcsökkel is a krém tetejét így gazdagíthajuk az ízhatást. Keresztben kb 3-4 ujjnyi csíkokat vágunk a piskótából. Az elsó csíkot körbe tekerjük, majd a következő csíkot hozzá illesztve folytatjuk a csigavonalban való piskóta feltekerését figyelve hogy a lekvár és a krém lehetőleg szépen "összetapassza" a piskóta csíkokat. 

Amikor a csíkok elfogytak, próbálunk szép tortaformát igazítani. A megmaradt tejszínes krémmel rusztikusan bevonjuk a piskótatorta  (piskótatekercs torta) tetejét és oldalát is. Kedvünk szerint gyümölccsel, mentalevelekkel díszítjük a torta tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése