2023. december 16., szombat

Fácánleves

Hozzávalók (kb 10 fóre): 2 megtisztított fácán, 2 vöröshagyma, 6 g fokhagyma, 6-7 nagyobb répa, 4 zöldség, 1 kisebb zeller,  2 közepes paradicsom (egészben), 1 paprika, 1 kisebb karfiol, 1 karalábé, 2 közepes krumpli, só, 6-7 szemesbors + őrölt bors, vegeta, csipet őrölt kömény, zöldség zöldje, zeller zöldje, 15 dkg zöldborsó, kb 2x20 dkg csigatészta

A megtisztított, feldarabolt és jól átmosott fácán húsát 1 ek só hozzáadásával, hideg vízben feltesszük főni  - nagyon lassú fővéssel - épp csak gyöngyözzön a leves. Van aki egészben szereti a fácánt hagyni és így főzi.  Úgy készüljünk hogy a leves teljes főzési ideje kb 3,5 -4 óra a lassú főzés miatt. Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk és nagyobb darabokra feldaraboljuk. Kb 1/2 óra lassú fővés után a leves tetején megjelenő habot egy kanállal óvatosan leszedjük, hogy szép tiszta legyen a végén a levesünk. Ezt a habot folyamatosan szedegetjük le a leves tetejéről, mert a fácán kicsit több habot fog kiengedni. 
Kb 2-2,5 óra főzés után belerakjuk a krumpli és a karfiol kivételével a nagyobb darabokra vágott zöldségeket és a zeller zöldjét is. Beledobunk 1 tk szemesborsot, meghintjük további sóval, őrölt borssal és egy csipet őrölt köménnyel. Továbbra is lassú tűzön hagyjuk főni a fácánlevest. Mikor már félig megfőttek a zöldségek mehet bele a burgonya, zöldborsó és a karfiol rózsa. Közben a csigatésztát sós vízben kifőzzük és egy külön tálba félretesszük. Mikor a húsleves megfőtt kiszedjük a zöldségeket és a húsokat is külön-külön. A megmaradt fácánlevest egy szűrőn átszűrjük és forrón kínáljuk. Aki szereti kínálunk mellé pár felkarikázott csípős zöldpaprikát. 
Sós vízben főtt csigatésztát kínálunk mellé. Mikor a tésztát megfőzük és leszűrtük 1 ek olajjal átforgatjuk, hogy ne tapadjanak össze a csigák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése