2023. november 5., vasárnap

Vidéki káposztaleves

Hozzávalók: 50 dkg apró savanyúkáposzta,1 vöröshagyma, 2 g fokhagyma, 30 dkg vékony füstölt kolbász, 10 dkg rizs, 2 babérlevél,  só, bors, őrölt pirospaprika, 1 tk tárkonylevél, 25 dkg csiperkegomba (ez el is hagyható), 2 dl tejföl, 1 tk finomliszt

A savanyú  aprókáposzta széleit rövidebbre vágjuk, majd egy fazékba tesszük kb 2 liter vízben feltesszük főni, az apróra vágott vöröshagymával és a babérlevéllel. Belekarikázzuk a füstölt kolbászt, a felszeletelt gombát (elhagyható), beleszórjuk a rizst is. Zúzott fokhagymával, tárkonnyal, borssal és nagyon kevés sóval (mert a káposzta is sós) ízesítjük. Előbb nagy lángon felforraljuk, mad kis lángon egy kis rést hagyva a fedő alatt lassú tűzön hagyjuk főni. Amikor a leves tetején megjelenik a kolbászzsír, meghintjük pirospaprikával, majd addig főzzük, míg a káposzta megpuhul (kb 35 perc). A tejfölt a liszttel és kevés hideg vízzel simára keverjük, a megfőtt levesbe öntjük és pár percig még főzzük. Rendkívül tartalmas leves.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése