2023. október 28., szombat

Mandulás, fűszeres körtekrémleves

Hozzávalók: 90 dkg körte, 4 dl tej vagy  tejszín (vagy madulatej az ízfokozásért), 6 dl víz, csipet só, 2 tk vaníliás cukor, 1 tk őrölt fahéj, 2 db szegfűszeg, 1 ek méz, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 1 kis kakukkfű, 6-8 dkg szeletelt mandula (mehet helyette vagy mellette dió, mogyoró is)

A körtéket 1 nagyobb darab kivételével megpucoljuk, magházát kivesszük és apróra kockázva egy lábasba tesszük, a kis vaníliás cukrot, mézet hozzáadjuk majd az egészet kissé karamellizáljuk. Ezután felöntjük a vízzel, tejjel (vagy tejszínnel), hozzáadjuk, az őrölt fahéjat, sót, szegfűszeget, aki gourmet az tehet bele egy csipet kakukkfüvet is , majd az egészet forrástól számítva kb 10 percig felfőzzük. Ezután egy botmixer segítségével krémesítjük, hozzáadjuk a citromlevet. A szeletelt madulát/diót egy kisebb száraz, felhevített serpenyőben kicsit megpirítjuk és félretesszük. 


Kínáláskor a félretett körtéket apróra kockázzuk vagy cikkekre vágjuk - tetszés szerint - és a tányérokba tesszük. Rámerjük krémlevest, reszelt citromhéjat és a pirított manulát a tetejére dobjuk. Akár egy kakukkfű ágacskával is díszíthejük a tányérokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése