2023. szeptember 23., szombat

Fordított almás süti a 'la upside down apple cake

Almás karamell réteghez: kb 3 db közepes méretű alma, 10 dkg barna cukor, 8 dkg vaj, 1 ek méz,1 mk őrölt fahéj

Tészta (24 cm-es tortaformához): 11 dkg vaj, 10 dkg barna cukor + 8 dkg cukor, 2 tojás, csipet só, 1 dl tej,  20 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 1 mk szegfűszeg, 1 mk őrölt fahéj

A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a meghámozott vékonyra szeletelt alma cikkeket, a vajat, fahéjat és addig együtt karamellizáljuk őket, míg a karamell visszanyeri a folyós állagát. Az utolsó pillanatban belecsorgatjuk a mézet is. A tortaformát előbb alufóliával (így tuti nem folyik ki a karamell és nem kell a tortaformát sikálni), majd sütőpapírral jól kibéleljük, beleöntjük a karamellás almát és szépen eligazgatjuk. Közben a hozzávalókból habverővel kikeverjük a tésztát és az egészet az almás rétegre öntjük, ezt is szépen eligazgatjuk. 180 C-ra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt készre sütjük. Sütőből kivéve 3-4 percet hagyjuk hűlni majd egy kerek tálat ráteszünk a tetejére és egy hirtelen, biztos mozdulattal a tortaformát átfordítjuk (ezért hívják sok helyen fordított sütinek). Leszedjük róla a sütőpapírt és ha kihűlt szeletelhetjük. Amerikában "upside down" sütiként ismerik, fejre állított süti elnevezéssel. A franciák hasonló sütijét "tarte tatin" néven ismerik. Vanília fagylaltot is kínálhatunk mellé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése