2023. szeptember 29., péntek

Grízes, diós mézes krémes

Tészta: 55 dkg liszt, 20 dkg cukor, késhegynyi szódabikarbóna, 5 ek méz, 4 csapott ek zsír, 2 tojás, kb 1 dl tej

Krém: 5 dl tej, 3 tojás sárgája, 3 ek búzadara (gríz), 2 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor, 3 tojás fehérje + 1 ek cukor, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 20 dkg darált dió

A lisztben a zsírt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a kicsit felvert tojásokat, a cukrot és belecsorgatjuk a mézet is, majd annyi tejet adunk hozzá (kb 1 dl), hogy könnyen nyújtható legyen. Az összeállított tésztából 6 egyforma gombócot formálunk, kinyújtjuk és a tepsi enyhén zsírozott hátulján (vagy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben) egyesével  -pár perc alatt - a 180 C-ra előmelegített sütőben kisütjük őket. Ha csak 5 lapot sütünk akkor sem veszít a süti semmit az élvezeti értékéből.     
A vajat 10 dkg cukorral habosra keverünk. A 3 tojás fehérjét - vízgőz felett 1 ek cukorral - kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a darált diót és az egészet óvatosan összeforgatjuk a vajkrémmel. A tejből egy pár evőkanállal kiveszünk és egy lábasban 3 tojássárgájával kikeverjük, majd felengedjük többi tejjel. Hozzáadjuk a búzadarát, cukorot, vaníliás cukrot és sűrűre főzzük. 

Mikor a grízes krém kézmelegre hűlt elkeverjük a vajas, diós krémmel és a lapokat megtöltjük a krémmel úgy, hogy a krémből kicsit hagyunk a lapok tetejére, de olvasztott csokival is bevonhatjuk azt. De ha a tetejét nem vonjuk be semmivel úgy is nagyon finom. A sütit min 1/2 napig nylonnal becsomagolva hagyjuk pihenni, hogy a lapok megpuhuljanak a krémtől, aztán hosszúkásra szeleteljük és úgy kínáljuk a hatlapos, diós grízes krémest. Rendkívül laktató sütemény!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése