2023. július 1., szombat

Spárgás, krumpligombóc leves


Hozzávalók (4 főre): 40 dkg sertéscomb, 2-3 babérlevél, só, bors,  majoranna, kb 1/2 kg spárga, pár csepp citromlé, 15 dkg zöldborsó, 2 dl tejszín, 1 csokor zöldség zöldje

krumpli gombócokhoz: 50 dkg krumpli, 1 tojás, (kacsa)zsír, liszt

A felaprított krumplit sós vízben puhára főzzük, kiszedjük a vízből és hagyjuk teljesen kihűlni! Amint kihűlt összetörjük, hozzáadjuk a tojást, a hozzáadjuk a zsírt. Sóval, borssal ízesítjük illetve annyi liszttel állítjuk össze hogy jól formázható legyen.  
Egy lábasban kevés olajon a babérlevelet beledobva világos rántás készítünk, majd kb 1,5 liter hideg vízzel felengedjük, sóval, borssal meghintjük, hozzáadjuk az aprított zöldség zöldjét és az egészen apróra kockázott comb darabkákat és lefedve - lassú tűznél -főzni kezdjük (kb 1-1,5 óra)
Közben zöldséghámozóval megpucoljuk a spárgát, végeit levágjuk és kb 2 cm-es darabkákra szeleteljük. Egy serpenyőben 1 ek olajon a spárga darabokat lepirítjuk, közben pár csepp citromlével meglocsoljuk, 2 ek vizet öntünk rá, lefedjük és hagyjuk így párolódni (kb 15-20 perc). Közben vizes kézzel a krumplimasszából apró gombócokat formázunk a kezünkkel. 

Mikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a zöldborsót, felöntjük a tejszínnel és az egészet összeforraljuk. Mikor forrni kezd, hozzáadjuk a krumpli gombócokat. 

Mikor a kis gombócok a spárgaleves tetejére feljönnek, elzárjuk alatta a gázt, lefedjük és pár percig hagyjuk fedő alatt pihenni. Kínáláskor aprított zöldségzöldjével meghintjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése