2023. július 4., kedd

Rántott sárgarépa

Hozzávalók: nagyméretű sárgarépa (fejenként min 1 db), rozmaring ág, méz, szemes bors, só, bors, liszt, tojás, durvára darált zsemlemorzsa, 

dekor és ízesítés: apróra vágott szalonna pörcnek kisütve, majonézzel elkevert házi zöld pestó (ha nincs, akkor zöld fűszerekkel elkevert majonéz), ropogós pirított hagyma

A vöröshagymát vékonyra legyaluljuk és alaposan belenyomkodjuk egy adag lisztbe, hogy a nedvesség tartalmát a liszt jól felvegye.

A megtisztított répákat (1-2 rozmaring ág, pár szemes bors és 1-2 ek méz hozzáadásával) sós vízben félpuhára főzzük, majd puhára töröljük, sóval borssal kicsit meghintjük. A szokott módon ( liszt, tojás, durva zsemlemorzsa) bepanírozzuk. 

Kevés forró zsiradékban az apóra kockázott szalonnát kisütjük finom pörcnek és papírtörlőre szedjük. A megmaradt zsíron előbb a répákat, majd a hagyma karikákat. Ha zörgősre száradt hagymakarikákat szeretnénk, 50 C-ra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 1-2 órán át kell kisütni. Félbe vágjuk a rántott répákat tetejét jól megcsorgatjuk a pestós majonézzel és vastagon beszórjuk a ropogós pirított hagymával illetve a szalonnapörccel. Bármilyen zöld fűszerrel, retek csírával meghinthetjük Szikra Gabriella ötlete alapján.

Könnyű vacsoraként főétel mellé köretként, de a grilltálon is megállja a helyét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése