Hozzávalók: 2 g fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöldje, 1 cs kapor, 1 cs oregano, 1 marék spenót, 1 cs zellerlevél, 2-3 újhagyma, vaj, étolaj, só, bors, 2 tk liszt, 2 dl tejszín
Sajtgombóchoz: 5 dkg sajt, 1 tojás, 1 ek tejföl, 1 cs majoranna, só, bors, szerecsendió, 7 ek búzadara,
A megmosott zöldeket apróra vágjuk
(ezek a zöldek kedvünk szerint módosíthatóak, mehet bele lilahagyma, póréhagyma, bazsalikom, snidling....), az újhagymát is felkarikázzuk
(mehet a zöd részből is hozzá).
A tojás csipet sóval, borssal felverjük és hozzákeverjük a tejfölt. Meghintjük majorannával, ízesítjük szerecsendióval és belekeverjük a búzadarát és a reszelt sajtot is. Az egészet letakarva kb 1/2 órát állni hagyjuk, hogy a búzadara megdagadjon. Ezután vizes kézzel apró gombócokat formázunk.sajt
A lábasban a vajat felhevítjük és hozzáadjuk az újhagymát és üvegesre pároljuk. Ezután beledobáljuk az aprított zöldeket és a fokhagymát, liszttel meghintjük és pár percig az egészet együtt pirítjuk, majd felöntjük kb 1 liter húslével vagy vízzel. Kb 20 perc főzés után egy picit botmixerrel csak nagyjából átturmixoljuk és fellazítjuk tejszínnel. Felforralás után belerakjuk az elkészített sajtgombócokat. Ekkor már csak - kis lángon - rottyantunk rajta egyet, míg a gombócok feljönnek a leves tetejére, vigyázva, nehogy a gombócokat szétdobja a leves.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése