Üvegbe eltéve:
A spenótot jól megmossuk, az erőteljesen ereket kivágjuk és lobogó, sós vízbe dobjuk kb. 5 percre.
Ezután kiszedjük a spenótot és hideg vízben átmossuk és jó alaposan kicsavarjuk.
Ekkor van lehetőség arra, hogy előfőzött formában fagyasztva eltegyük. Gombócokba formázzuk, egy tálcán a fagyasztóba tesszük és mikor megdermedt bezacskózzuk így könnyebben adagolható, a gombócok már fagyos formában nem ragadnak össze.Ha üvegekbe tesszük el akkor a recept így folytatódik. Ezután a leveleket egy nagy edénybe tesszük és annyi sós vízben, ami épp ellepi feltesszük főni. Mikor a spenót puhára főtt egy botmixerrel kicsit mixelhetünk rajta és azonnal egy merőkanál segítségével kifertőtlenített befőttes üvegekbe szedjük, melyek tetejét, ha megteltek, azonnal le is zárjuk. A lezárt üvegeket vizes dunsztba tesszük vagyis egy nagyobb lábasba állítjuk és a lábast addig öntjük gyöngyöző forró vízzel hogy a kis üvegeket min. 3/4 részben ellepje. Ezután feltesszük a lábast és addig főzzük benne az üvegeket, míg az spenóttal telt üvegekben apró buborékok jelennek meg. Ekkor az egészet lefedve és jól bebugyolálva hagyjuk min 24 h-t pihenni, majd mehetnek a kamrába felhasználásig.
Fagyasztóba nyersen: A spenótot - jól megmosva - nyersen, bezacskózva eltehetjük a fagyasztóba.Ha ízesítésre használjunk inkább (pl. főtt rizshez vagy ragukhoz), akkor aprítjuk, sós vízben puhára főzzük és jégkocka tartóba adagolva a fagyasztóba tesszük. Mikor a spenótkockák megfagytak átszedhetjük egy nagyobb nylonba és felhasználáskor csak 1-1 kockát veszünk ki a fagyasztóból, így jól adagolható, mert már nem tapadnak össze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése