2023. március 13., hétfő

Brokkolis tészta


Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2-3 g fokhagyma, 50 dkg brokkoli, 1 sárgarépa, só, bors, 50 dkg tészta (penne vagy spagetti), 2 ek olívaolaj, 10 dkg bacon szalonna, 4 dl tejföl (vagy 3 dl tejszín), 1 ek liszt, 1 mk szerecsendió, 20 dkg sajt (trappista vagy parmezán) 

A tésztát sós vízben megfőzzük. A szalonnát apró kockára vágjuk, lepirítjuk pörcösre, majd kivesszük a zsiradékból és félretesszük. A visszamaradt szalonnazsíron a vékonyra vágott vöröshagymát és apróra kockázott répát lepirítjuk. Végül hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd az apróra vágott brokkolirózsákat és ezzel is kicsit lepirítjuk. Az egészet felöntjük egy kevés vízzel és lefedve puhára pároljuk. Amikor kész, behabarjuk egy kevés tejföllel vagy tejszínnel, sóval, borssal reszelt szerecsendióval beízesítjük. A tésztát leszűrjük.

Ilyenkor a főtt tésztát elkeverhetjük a raguval, meghintjük reszelt sajttal (elhagyható), a tetejére szórjuk a ropogós pörcöt és már kész is. Ha kihagyjuk a szalonnát, akkor vegetáriánus menüként kínálhatjuk. Természetesen gazdagíthatjuk kevés lesütött csirkemell kockával ill. párolt gombával is.

A másik módszer szerint egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, és a kifőtt tésztát a felaprított brokkolival összekeverve a tálba tesszük. A tejfölt kevés lisztel, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, esetleg ízlés szerint ételízesítővel összekeverjük, és egyenletesen elosztjuk a tésztán. A tetejére szórjuk a lepirított szalonnát, majd az egészet reszelt sajttal  beborítjuk. 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük kb. 10 percre, amíg a sajt  a tetején megpirul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése