2023. április 14., péntek

Török vöröslencse leves

Hozzávalók (6 főre): 1 közepes fej vöröshagyma, 3 g fokhagyma, 10 dkg vörös lencse, 5 dkg bulgur, 1-2 ek rizs, 2 ek sűrített paradicsom, 2 ek olaj, 1,5 liter zöldség alaplé (vagy víz), 1 ek apróra vágott menta (vagy szárított formában is megfelel), 1 tk pirospaprika, só, bors, pár csepp citromlé

Forró olajon az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk, majd az utolsó pillanatban a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Levéve a tűzről pirospaprikával meghintjük, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és az egészet 1 percig összepirítjuk, majd mehet bele a megmosott vörös lencse, a bulgur és a rizs. Az egészet felöntjük a zöldség alaplével (vagy vízzel), sóval, borssal ízesítjük, beledobjuk a vágott mentát és kb 30 perc alatt  - néha kevergetve - megfőzzük a finom török Ezogelin çorbası levesünket. Kínálás előtt pár csepp citromlével ízesíthetjük. Tetejét meghinthetjük további mentalevéllel, ill erős paprika karikákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése