2023. január 1., vasárnap

Lencsesaláta


Hozzávalók
(4 főre) : 3 dl lencse, 3-4 babérlevél, 1 doboz konzerv kukorica, 1 nagyobb fej lilahagyma, 1-2 répa (akár zöldség is), só, bors, zöldség zöldje, oregano, 1/2 citrom vagy lime leve (esetleg ezek híján balzsamecet is használható)

A lencsét min. 1 órára vízbe áztatjuk, majd leszűrjük és kb 20 percig főzzük egy csipet sóval és a babérlevéllel. A felszeletelt lilahagymát kevés zsiradékon ledinszteljük, hozzáadjuk a felkarikázott répát (+ zöldséget) és előbb lepirítjuk majd pár csepp vízzel felöntjük, lefedjük és nagyon rövid idő alatt megpároljuk, de ne puhuljon meg. A lecsöpögtetett kukoricát a főtt (leszűrt) lencsével, a párolt hagymával és zöldséggel elkeverjük. Kis sóval, borssal meghintjük majd megcsöpögtetjük egy citrom felével, meghintjük apróra vágott zöldség zöldjével és kevés aprított oreganoval. Az egészet alaposan átforgatjuk és kb 1/2 óra pihentetés után kínálhatjuk. 
Magában könnyű vacsoraként, de köretként is megállja a helyét az asztalon egy sült mellé. Bármi egyéb kedvencüket is beledobálhatjuk mint pl. 2-3 ek. aprított olívabogyóval, felkockázott piros pritaminpaprikával, fetasajt darabokkal vagy egyéb maradékkal ami a hűtőben megtalálható. Szilveszterkor egy kevés sült virsli karikával gazdagíthatjuk a salátánkat.


Majonézes lencsesaláta

Hozzávalók (4 főre) : 3 dl lencse, 3-4 babérlevél, só, 4-5 ek majonéz, 1 ek mustár, 4 dl tejföl, bors, 1 nagyobb fej lilahagyma, 1/2 citrom vagy lime leve (esetleg ezek híján balzsamecet is használható)

A lencsét min. 1 órára vízbe áztatjuk, majd leszűrjük és kb 20 percig főzzük egy csipet sóval és a babérlevéllel. Ha kész leszűrjük és lecsöpögtetjük. Közben a majonézt a tejföllel, mustárral, kevés borssal és citromlével elkeverjük. A kihűlt lencsét beleforgatjuk végül az apróra vágott lilahagymát is hozzákeverjük. Az egészet alaposan átforgatjuk és kb 2-3 óra hűtőben pihentetés után kínálhatjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése