2022. december 18., vasárnap

Pirosbogyós gyümölcsleves túrógombóccal

Gyümölcsleves (kb 4 főre): 50 dkg friss vagy fagyasztott eper (málna vagy bármilyen pirosbogyós/erdei gyümölcsmix, akár szilva is), 3 dl görög joghurt, 5 ek méz, 3 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor, csipet fahéj, 6 dl  víz

Túrógombóc (15-16 db): 25 dkg túró, 8 ek búzadara, 1 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 tojás, reszelt citromhéj, pár db menta vagy ciromfűlevél díszítéshez

A gombócok hozzávalóit összeállítjuk és kb 20-30 percig hagyjuk állni, hogy a búzadara meg tudja magát szívni. 

A leves hozzávalóit egy botmixer segítségével összedolgozzuk és hűtőbe tesszük min. 1 órára, hogy a ízek összeérjenek. Egy fazékban vizet forralunk és a túrómasszából apró golyókat formázunk és a  gyöngyöző forró vízben (vigyázat ne nagyon lobogjon, mert szétveri a kis gombócokat) kb 3-4 perc alatt kifőzzük őket. Amint feljönnek a víz tetejére kiszedhetjük őket egy szűrőkanállal. Amint a gombócok kihűltek, egy tálkában hűtőbe tesszük őket. Kínáláskor a tányérba szedett gyümölcslevesbe teszünk 3-4 gombócot. Mentalevéllel, szeletelt mandulával esetleg pár db egészben hagyott gyümölcsdarabbal díszíthetjük.

Főzés nélkül is készíthetünk túrógombócot úgy hogy 25 dkg túrót 1 ek tejföllel, 4 dkg kókuszreszelékkel és 1 ek mézzel összeállítunk aztán megformázba mehet a levesünkbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése