2022. november 6., vasárnap

Szőlős tejpite (Clafoutis)

Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg cukor, 2 dl tej + 1 dl tejszín (vagy 3 dl zsíros tej), 10 dkg liszt, 1 csipet só, 3 dkg vaj, 1 nagy fürt szőlő 2-3 ek barna cukor

Egy 24 cm-es tortaformát kivajazunk és meghintjük barnacukorral, majd beterítjük a szőlővel. Felverjük (az egész) tojásokat a cukorral, majd a sóval elkevert lisztet és a tejszínnel elkevert tejet is hozzádjuk. Az olvasztott vajat hozzácsorgatjuk, az egészet csomómentesre elkeverjük és a szőlő tetejére öntjük.

180 C-ra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütjük. Langyosan szeletelve a legfinomabb. Természetesen a franciák kedvenc pitéjét a Clafoutist más kedvenc idény gyümölcsünkkel is elkészíthetjük (csereszenye, málna, szeder...). Aki nem ismeri a tejpite állagát az ne lepődjön meg, mert az alaptészta egy jól megdermedt sűrű pudinghoz hasonló.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése