2022. április 20., szerda

Diós mágnás öreglepény

Hozzávalók: 80 dkg liszt, 35 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 1 cs sütőpor, csipet só, 25 dkg cukor, 35 dkg dió, 1 üveg baracklekvár, kb 5 ek méz

A margarint a liszttel elmorzsoljuk, belekeverjük a sütőport, csipet sót, a cukrot és a tojás sárgáját, majd kevés hideg víz (kb 1-1,5 dl) hozzáadásával összeállítjuk a laza tésztát. Ekkor egy zárt dobozban vagy folpackba csomagolva 15 percre hűtőbe tesszük, majd kivéve kétfelé osztjuk, kinyújtjuk és az egyik felét vajas lisztes (vagy sütőpapírral bélelt) gáztepsibe tesszük.  Ha 1/2 adagot készítünk akkor kb 33x25 cm-es tepsibe helyezzük. A tetejét vastagon megkenjük baracklekvárral, rászórjuk az enyhén cukrozott darált diót szintén vastagon, majd a tetejét mézzel meglocsoljuk.

A tetejére helyezzük a másik kinyújtott lapot, villával megszurkáljuk, majd kristálycukorral meghintjük a tetejét. 180 C-ra előmelegített sütőben kb 50-50 perc alatt megsütjük és ha kihűlt hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk a dédimama kedvenc lepényét.

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése