2022. április 30., szombat

Bukta szilvalekvárral vagy túróval

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor, csipet só, 2 dl tej, 7 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás

1 dl cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a sóval, cukorral , vaníliás cukorral elkevert liszthez. Beleütünk 1 tojást és az olvasztott vajjal ill. a langyos tejjel szépen kidolgozzuk a tésztát. Meleg helyen letakarva kb 1 óra alatt duplájára hagyjuk kelni a tésztánkat. Ekkor kinyújtjuk és egyforma nagyságú téglalapokat vágunk ki, melynek az egyik oldalára ráhelyezzük a tölteléket ami lehet lekvár vagy túró. A másik felét ráhajtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket sorban egymás mellé. Egy felvert tojáshoz 1 ek tejet öntünk és ezzel lekenjük a bukta tetejét, majd további 20 percet pihentetjük őket a tepsin. 180 C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük az ízes buktákat. Aki szereti kínáláskor a tetejét porcukorral meghintheti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése