Töltelék 1/2 adaghoz: szilvalekvár/ baracklekvár vagy egyéb kedvenc lekvárunk
Töltelék 1/2 adaghoz: 25 dkg túró, 1 tojás, 2 ek cukor, reszelt citromhéj
1 dl cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a sóval, cukorral , vaníliás cukorral elkevert liszthez. Beleütünk 1 tojást és az olvasztott vajjal ill. a langyos tejjel szépen kidolgozzuk a tésztát. Meleg helyen letakarva kb 1 óra alatt duplájára hagyjuk kelni a tésztánkat. Ekkor kinyújtjuk és egyforma nagyságú téglalapokat vágunk ki, melynek az egyik oldalára ráhelyezzük a tölteléket ami lehet fele lekvár, fele túró.
A másik felét ráhajtjuk, felül összecsípjuk a tészta végeit és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket sorban egymás mellé úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön (így nem tud a töltelék kifolyni). Ilyenkor az elfelezett tészta egyik részéből lekváros buktát, a másik feléből túrós batyut is formázhatunk, de lehet mindkettőt bukta formában készíteni.
Egy felvert tojáshoz 1 ek tejet öntünk és ezzel lekenjük a bukta tetejét, majd további 20 percet pihentetjük őket a tepsin. 180 C-ra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készre sütjük az ízes, túrós buktákat. Kivéve a sütőből a tetejét megkenjük egy kevés cukros vízzel, így szép fényesek lesznek. Aki szereti kínáláskor a tetejét porcukorral meghintheti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése