2022. április 30., szombat

Bukta és batyu szilvalekvárral vagy túróval

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor, csipet só, 3 dl tej, 7 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás

Töltelék 1/2 adaghoz: szilvalekvár/ baracklekvár vagy egyéb kedvenc lekvárunk

Töltelék 1/2 adaghoz: 25 dkg túró, 1 tojás, 2 ek cukor, reszelt citromhéj

1 dl cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a sóval, cukorral , vaníliás cukorral elkevert liszthez. Beleütünk 1 tojást és az olvasztott vajjal ill. a langyos tejjel szépen kidolgozzuk a tésztát. Meleg helyen letakarva kb 1 óra alatt duplájára hagyjuk kelni a tésztánkat. Ekkor kinyújtjuk és egyforma nagyságú téglalapokat vágunk ki, melynek az egyik oldalára ráhelyezzük a tölteléket ami lehet fele lekvár, fele túró. 

A másik felét ráhajtjuk, felül összecsípjuk a tészta végeit és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket sorban egymás mellé úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön (így nem tud a töltelék kifolyni). Ilyenkor az elfelezett tészta egyik részéből lekváros buktát, a másik feléből túrós batyut is formázhatunk, de lehet mindkettőt bukta formában készíteni.  

Egy felvert tojáshoz 1 ek tejet öntünk és ezzel lekenjük a bukta tetejét, majd további 20 percet pihentetjük őket a tepsin. 180 C-ra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készre sütjük az ízes, túrós buktákat. Kivéve a sütőből a tetejét megkenjük egy kevés cukros vízzel, így szép fényesek lesznek. Aki szereti kínáláskor a tetejét porcukorral meghintheti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése