2022. május 14., szombat

Máglyarakás


Hozzávalók: 5-6 szikkadt kifli (vagy kalács), 5 tojás, 15 dkg cukor,  3 cs vaníliás cukor, 1/2 dl kávé, 5 dl tej, 5 dkg vaj, 3-4 közepes alma, 2 ek méz, 1 tk fahéj, 3-4 ek baracklekvár (vagy bármilyen más kedvenc lekváunk), 4-5 ek darált vagy durvára vágott dió

A vékony cikkere vágott almát egy kis fahéj és méz hozzáadásával kevés vajon megfuttatjuk. Nem kell nagyon puhára abálni csak épp egy kicsit átforgatjuk a fehájas, mézes meleg vajban.

A szikkadt péksüteményeket közepes szeletekre vágjuk és egy mély tálba tesszük. A tojások sárgáját a cukor felével (7,5 dkg), a vaníliás cukorral és a kávéval (elhagyható) habosra keverjük. A felforralt tejjel elkeverjük és az egészet rácsorgatjuk a péksüteményekre. kb 5-10 percig hagyjuk állni, míg a kifli a tejet felszívja. 

Egy kivajazott jénaiba vagy tepsibe vagy egy kerek tortaformába az ázott kiflik felét eligazgatjuk, erre helyezzük a mézes, vajas almacikkeketés kenünk rá egy kevés lekvárt  (aki szereti ilyenkor megintheti egy kevés mazsolával is). Meghintjük a tetejét dióval és a másik adag kiflivel befedjük. A tetejét egyenletesre elsimítjuk, majd baracklekvárral megkenjük. Kb 180 C-ra előmelegített sütőbe toljuk kb. 30 percre, ezalatt a cukor másik felével keményre verjük a tojások fehérjét. Kivesszük a sütőből a máglyarakást, majd a tetejére kanalazzuk a habot, de nem simítjuk rá szabályosan, hanem szabálytalan formában (akár a felhők) és még kb 15 percre visszatoltjuk a sütőbe, hogy a hab megpiruljon a tetején. Tálaláskor vizes kézzel szeleteljük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése