Sajtropogós
Hozzávalók: 15 dkg trappista sajt, 2ek zsemlemorzsa vagy liszt, 2 tojás, só, bors, 2 répa (elhagyható), csipetnyi szerecsendió, 2 g fokhagyma, zöld fűszerek (zöldség zöldje, zeller zöldje, oregano...)
A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük és a többi hozzávalóval összeállítjuk. Vizes kézzel a lágy masszából kb diónyi gombócokat szaggatunk vagy ellapítva tallérokat formázunk és forró zsiradékban aranybarnára sütjük, majd papírral bélelt tálba szedjük hogy a felesleges zsiradékot felitassuk róla.Belül puha, kívül ropogós puffancsokat, sajtgolyókat kapunk. A könnyű sajt golyó hidegen, melegen egyaránt finomak, akár babák számára önállóan is kínálhatjuk uzsonnára. Sültek mellé köretként kínálhatjuk vagy salátával könnyű, gyors vacsorát varázsolhatunk belőle.
Sült rizsgolyók
Hozzávalók: 25 dkg főtt rizs, 15 dkg trappista sajt (vagy parmezán), 5 dkg liszt, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, só, bors, petrezselyem zöldje
A jól megmosott, megfőzött és kihűlt főtt rizst elkeverjük a nagy lyukú reszelőn lereszelt sajttal a felvert tojással, liszttel, zsemlemorzsával, sóval, borssal és az apróra vágott zöldség zöldjével. Összeállítjuk és kb diónyi gombócokat formázunk vagy ellapítva tallérokat alakítunk ki és forró zsiradékban aranybarnára sütjük. Papírral bélelt tálba szedjük hogy a felesleges zsiradékot felitassuk róla. Az ebédről megmaradt rizst így kiválóan felhasználhatjuk. A könnyű rizsgolyók hidegen, melegen egyaránt finomak, akár babák számára uzsonnára is kínálhatjuk. Húsok mellé köretként kínálható, de gyors vacsoraként is megállja a helyét egy kis mártogatóssal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése