2022. február 6., vasárnap

Sajtgolyók, sajt ropogós, sült rizsgolyók

Sajtropogós

Hozzávalók: 40 dkg trappista sajt, zsemlemorzsa vagy liszt, 2 tojás, só, bors, zöld fűszerek (zöldség zöldje, zeller zöldje, oregano...)

A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük és a többi hozzávalóval összeállítva egy lágy gombócot formázunk. Eztán kb diónyi gombócokat szaggatunk vagy ellapítva tallérokat formázunk és forró zsiradékban aranybarnára sütjük, majd papírral bélelt tálba szedjük hogy a felesleges zsiradékot felitassuk róla. Belül puha, kívül ropogós puffancsokat, sajtgolyókat kapunk. Sültek mellé köretként kínálhatjuk vagy salátával könnyű, gyors vacsorát varázsolhatunk belőle. A könnyű sajt golyó hidegen, melegen egyaránt finomak.   

Sült rizsgolyók

Hozzávalók: 25 dkg főtt rizs, 15 dkg trappista sajt (vagy parmezán), 5 dkg liszt, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, só, bors, petrezselyem zöldje

A (jól megmosott), megfőzött és kihűlt főtt rizst elkeverjük a nagy lyukú reszelőn lereszelt sajttal a felvert tojással, liszttel, zsemlemorzsával, sóval, borssal és az apróra vágott zöldség zöldjével. Összeállítjuk és kb diónyi gombócokat formázunk vagy ellapítva tallérokat alakítunk ki és forró zsiradékban  aranybarnára sütjük, majd papírral bélelt tálba szedjük hogy a felesleges zsiradékot felitassuk róla. Az ebédről megmaradt rizst így kiválóan felhasználhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése