2021. december 26., vasárnap

Somlói torta

piskóta: 3 db (M-es) tojás, 1 ek víz, 9 dkg cukor, 10 dkg liszt, csipet sütőpor

diós piskóta: 3 db (M-es) tojás, 1 ek víz, 9 dkg cukor, 7 dkg liszt, 3 dkg darált dió, csipet sütőpor

kakaós piskóta: 3 db (M-es) tojás, 1 ek víz, 9 dkg cukor, 9 dkg liszt, 1 dkg kakaópor, csipet sütőpor

szirup locsoláshoz: 2 dl víz, 10 dkg cukor, 1 ek rum, 1/2 citrom és 1/2 narancs reszelt héja

vanília krém: 8 dl tej, 20 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 2 vaníliás pudingpor

csokoládé öntet: 15 dkg étcsokoládé, 5 dkg kakaópor, 8 cl víz, 1 ek rum

díszítéshez: 2 dl tejszínhab, 2 dkg cukor, 1 ek darált dió

A pudingport a tojások sárgájával és a cukorral valamint egy kevés tejjel kikeverjük. A többi tejet felforraljuk és hozzácsorgatjuk a pudingos keveréket, majd sűrű krémet főzünk belőle. A szirup hozzávalóit felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A 3 piskótákat egyesével a fenti sorrendben egy 24-26 cm-e tortaformában kisütjük és hagyjuk kihűlni.

Ezután összeállítjuk úgy hogy alulra a kakaós lapot helyezzük és meglocsoljuk a kihűlt szirup harmadával és rákenjük a vaníliás krém felét. Erre kerül a diós lap, amit szintén a szirup felével meglocsolunk és rákenjük a krém másik felét. 


A tetejét a sima piskótalappal zárjuk amit a szirup utolsó adagjával meglocsolunk. Az így kapott tortát kb 4-5 órán át hagyjuk hűtőben pihenni, hogy az ízek összeérjenek. A csokis öntetet összemelegítjük, hogy selymes legyen és a somlói torta tetején egy kanál segítségével szépen eloszlatjuk. 

Mikor ez rádermedt a tetejére a cukorral felvert tejszínhabból csillagcsőrű habzsák segítségével kis rózsákat teszünk körbe és az egészet darált dióval meghintjük.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése