2021. november 6., szombat

Fonott töltött kalács 3 féle töltelékkel


Tészta: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 ek cukor, 10 dkg olvasztott vaj, 1 csipet só, 2 dl zsíros tej (2,8%-os)

Mákos töltelék: 10 dkg darált mák, 2 ek porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 1/2 dl zsíros tej

Diós töltelék: 10 dkg darált dió, 2 ek porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 1/2 narancs reszelt héja, 1/2 dl zsíros tej

Túrós töltelék: 12,5 dkg túró, 2 ek porcukor, 1-2 ek búzadara, 1 tojás, mazsola (elhagyható)

Kenéshez: 1 tojás


Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk és jól kidagasztjuk a tésztát, majd lefedve, meleg helyen kb 1 óra alatt hagyjuk duplájára kelni, közben elkészítjük a töltelékeket. A darált mákot a reszelt citromhéjjal és a cukorral elkeverjük és annyi meleg tejjel összeállítjuk, hogy kenhető legyen a massza. A diós tölteléket ugyanígy készítjük. A túrós töltelék hozzávalóit kikeverjük. A megkelt tésztát 3 részre osztjuk és egyenként vékony, hosszúkás téglalapokká kinyújtjuk és a tölteléket ráhalmozva hosszában feltekerjük a rudakat. 

A 3 töltött kalács rudat lazán megfonjuk, a végüket aláhajtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire vagy jénaiba tesszük tojással lekenjük és konyharuhával letakarva még 30 percet hagyjuk kelni. Ezután a kalács tetejét hústűvel megszurkáljuk és 1 felvert tojással újra lekenjük. 180 C-ra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt megsütjük.

  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése