2021. október 11., hétfő

Kolozsvári rakott káposzta


Hozzávalók: 50 dkg darált hús (comb, dagadó), 1 fej vöröshagyma, 1-2 g fokhagyma, só, bors,  tk őrölt pirospaprika, borsikafű (csombor), 60 dkg savanyú apró káposzta, 15 dkg kolozsvári szalonna, kb 1,5 dl rizs, zsír, 3 dl tejföl

A kockákra vágott szalonna zsírját kiengedjük és a sült szalonna és zsiradék felét félre tesszük. A kisült zsiradékon a szalonna felével az apróra vágott vöröshagymát, később a darált húst megabáljuk. A ragut ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával és pirospaprikával és borsikafűvel. Közben a (jól megmosott) rizst a szokott módon kevés zsiradékon lepirítjuk, majd 2x annyi vízzel felengedve készre főzzük. A megmaradt zsiradék másik részén a szalonnával együtt az apró káposztát lepirítjuk, borsikafűvel ízesítjük. Egy nagy sütőtálat 1 ek zsírral kikenünk és beleigazgatjuk a káposzta felét. 

A káposztára jön egy sor a húsos raguból, amit 1 sor főtt rizzsel borítunk be. A tetején a maradék káposztát eligazgatjuk, lekenjük a tejföllel és s tetejét beirdalt, vékonyra vágott kolozsvári szalonnával díszítjük. 180 C-ra előmelegített sütőbe toljuk a rakott káposztát kb 45 percre.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése